SKLADNIKI NA SPOD:
- 70g platkow owsianych zwyklych / gorskich
- 40g maki kokosowej
- 100g banana
- 1 jajo L
- 10g kakao
- slodzik wg uznania
SKLADNIKI NA WARSTWY:
WARSTWA PIERWSZA:
- 50g masla migdalowego 100%
- 30g platkow migdalowych
WARSTWA DRUGA:
- 400g jablek
- cynamon
WARSTWA TRZECIA:
- 1 jajo L
- 125g twarogu (ja uzylem chudego)
- 100g jogurtu naturalnego (ja uzylem 0%)
- 30g proszku budyniowego waniliowego / smietankowego
- slodzik wg uznania
SKLADNIKI NA POLEWE:
- 20g gorzkiej czekolady np. Lindt 90%
- 10g oleju kokosowego
- 10g kakao
PRZYGOTOWANIE:
1. Platki owsiane blendujemy na nieco drobniejsze, dla leniwych mozna uzyc platkow blyskawicznych. dodajemy do nich make kokosowa przesiana przez sitko, kakao oraz ewentualnie slodzik, np. erytrytol. Jajko z bananem blendujemy i dolewamy do suchych skladnikow. Ciasto zagniatamy. Forme na tarte wykladamy papierem do pieczenia i wyklejamy nasz spod. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
2. W trakcie pieczenia spodu jablka myjemy, obieramy i scieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy cynamon wedle uznania i calosc dusimy pod przykryciem przez dobrych kilka minut, a nastepnie przez kilka minut bez przykrycia.
3. Po 15 minutach pieczenia spodu wyjmujemy go z piekarnika i smarujemy go maslem migdalowym. Nastepnie obsypujemy platkami migdalowymi, a na calosc dodajemy nasze uduszone jablka. Calosc ponownie wkladamy do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach.
4. W miedzy czasie przygotowujemy ostatnia, trzecia warstwe blendujac razem wszystkie skladniki. Po 15 minut pieczenia warstwy z jablkami wyjmujemy tarte z piekarnika i wylewamy nasza trzecia warstwe. Calosc po raz ostatni laduje w piekarniku na kolejne 15 minut rowniez w 180 stopniach. Po tym czasie tarte wyjmujemy z piekarnika, wyciagamy ja z formy razem z papierem do pieczenia, kladziemy na raszce i chwile studzimy.
5. W trakcie studzenia, w kapieli wodnej, rozpuszczamy gorzka czekolade razem z olejem kokosowym oraz kakao. Gotowa polewe rozlewamy po naszej tarcie.
6. Calosc wkladamy do lodowki. Im dluzej tam polezy, tym bedzie smaczniejsza.
Makro dla calosci: 81g bialka ; 89g tluszczy ; 136g weglowodanow ; 1669 kcal
SMACZNEGO
Wersja odchudzona do zjedzenia calosci na raz:
- w spodzie dac 60g platkow owsianych, 75g banana i tylko zoltko z jaja
- pierwsza warstwe pominac
- jablek dac 250-300g
- w warstwie z twarogiem dac go 100g oraz samo bialko z jaja
- polewe wykonac z 12g gorzkiej czekolady z dodatkiem 6g oleju kokosowego
Makro dla odchudzonej wersji: 46g bialka ; 26g tluszczy ; 117g weglowodanow ; 886 kcal
when im going to do some mountaineering actually im going back home