- około kilogram filetów rybnych (mintaj/morszczuk/dorsz etc.)
- średnia cukinia
- marchewka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 2 szklanki bulionu
- koncentrat pomidorowy
- przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy, vegeta nature, ziele angielskie, liść laurowy
- łyżka masła klarowanego
- łyżka oliwy
- opcjonalnie kilka świeżych grzybów (u mnie prawd*****)
- coś do zagęszczenia - łyżka (skrobia ziemniaczana/ dowolna mąka (lniana, pszenna kokosowa)
Przygotowanie
Cebulę i paprykę oraz grzyby kroimy dość drobno. Marchewkę ścieramy. Cukinię kroimy w kostkę. Filety kroimy na mniejsze kawałki bo w trakcie gotowania się rozpadną.
Cebulę smażymy na maśle klarowanym, nieco później dodajemy paprykę i marchewkę i dusimy jeszcze przez chwilę. W tym samym czasie do garnka wrzucamy cukinię, kilka sztuk ziela i liści laurowych oraz rybę (oraz opcjonalnie grzyby) i zalewamy bulionem. Dodajemy paczkę przyprawy do ryb, łyżeczkę pieprzu cytrynowego i vegety. Z patelni przesypujemy cebulę i resztę do garnka. Wlewamy łyżkę oliwy. Mieszamy. Gotujemy przez 30 minut. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i skrobi/mąki i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 10 minut.