SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Które węglowodany, cukry tuczą, a które nie?

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 453

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51585 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Węglowodany dzielą się na proste i złożone
czyli proste to cukry które odkładają się w tkankę tłuszczową a złożone nie odkładaj się w tkankę tłuszczową ???
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Inezz96 Mistrzyni Polski Administrator
Ekspert
Szacuny 550 Napisanych postów 4700 Wiek 28 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 43524
Węglowodany faktycznie dzielą się na proste i złożone. Węglowodany też "bardziej po polsku" nazywa się cukrami, zatem mamy cukry proste i złożone. Cukry proste są znacznie łatwiej i szybciej trawione. Energia z węglowodanów złożonych uwalnia się nieco dłużej. W wielu przypadkach różnice te nie są duże, a w niektórych większe.

Jeśli chodzi o odkładanie tłuszczu, to przyczyną jest nadmiar, przy czym zarówno nadmiar tłuszczy, białek i węglowodanów skutkuje tak samo. Różnice polegają na tym, że niektóre z tych makroskładników wymagają większej ilości energii niezbędnej na proces trawienia.

Najwięcej energii wykorzystujemy na trawienie białek. Nie ma różnicy jakimi węglowodanami przekroczysz bilans, zarówno proste jak i złożone w nadwyżce odłożą się w formie tkanki tłuszczowej.

Najbardziej pożądanym węglowodanem dla organizmu jest oczywiście glukoza. To z niej bezpośrednio organizm czerpie energię. To przecież glukoza podawana jest w każdym przypadku ratowania życia w szpitalach (najcześciej na zmianę z solą fizjologiczną w kroplówkach).

Żaden z makroskładników (białka, tłuszcz, węglowodany) nie jest zły dla organizmu, ani złe nie są węglowodany proste, ani złożone. Zły jest nadmiar czegokolwiek lub poważne zachwianie dysproporcji między nimi. Przy czym te dysproporcje mogą być rozumiane różnie, bo przecież są modele żywieniowe w których ograniczamy węglowodany do minimum i ostatnio bardzo modne diety typu High Carb, w których występuje także solidny udział cukrów prostych Ten model żywieniowy promuje dietetyk sportowy Tadeusz Sowiński. Polecamy oczywiście lekturę jego artykułów, które bez problemu w internecie.

Kończąc, nie jest prawdziwe twierdzenie, ze węglowodany proste tuczą, a złożone nie mają podobnych właściwości. Jeśli ktoś naopowiadał Ci takich rzeczy, to powinien się cofnąć do pierwszej klasy szkoły podstawowej, gdyż jest zwykłym nieukiem.

Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 1186 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 8663
Nie, i te i te się odkładają , wszystko zależy od podaży ich . Jeśli przekroczysz podaż tych węgli ponad norme swojego dziennego zapotrzebowania to odłożą się w formie tkanki tłuszczowej. | Popracuj nad swoją pisownią i poczytaj słownik . Pozdro

Instagram : zdrowie.odzera

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Co jest nie tak

Następny temat

Trening

forma lato