Powinieneś użyć kalkulatora i do wyliczać użyć mięso z nogi kurczaka bez skóry. Jest to ok 130 kcal na 100g. Natomiast jeśli zważyłeś je po upieczeniu, to należałoby dodać do tego ok 20-30% utraconej masy w wyniku procesu obróbki termicznej. Czyli, jeśli ważone mięso po odjęciu skóry i kości miało 110g, to do kalkulatora powinieneś wprowadzić ok 150g mięsa z nogi kurczaka bez skóry.
Ja także jestem fanką mięsa z nogi kurczaka, bo jest ono o wiele smaczniejsze i bardziej soczyste niż pieść, a ma niewiele więcej kalorii. Będąc w markecie wybieram jednak już wyfiletowane mięso z nogi kurczaka. Jest to o wiele bardziej wygodne, kosztuje tylko odrobinę więcej, a nie masz żadnych problemów z wyliczeniem kalorii.
Przy tej okazji warto zaznaczyć, że kluczem do zdrowej diety jest różnorodność. Dlatego, faktycznie dobrze byłoby aby raz była to pierś, innym razem nóżka czasem wieprzowina, a raz na jakiś czas wołowina. Koniecznie dwa razy w tygodniu rybka, a zawsze świetną alternatywą jest białko serwatkowe, które akurat teraz możesz kupić w super atrakcyjnej cenie.
https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_Dzikie_Białko-opis40737.html
Osobiście polecam także dietę śródziemnomorską.