Szacuny
0
Napisanych postów
96
Wiek
30 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1675
Witam. Mam sporo błonnika w diecie. Lubię jeść różnorodnie, kombinować, zmieniać ryże, kasze itd. Bardzo lubię chleb. Starałem się wybrać jak najzdrowszy. Jednak, ma on 8.1 błonnika w 100 gr. Błonnika mam dużo. Zastanawiam się czy nie za dużo. Zalecane jest 25-40 gr. Wieczorami w jelitach czuję już, że było go dużo. Zastanawiam się aby wrzucić jakiś inny rodzaj chleba. Nie będzie on niestety zdrowy, jednak wydaje mi się, że jeśli lubię chleb po co go eliminować, skoro i tak większość produktów mam nie przetworzonych, kalorie i makro się zgadzają. Czy mogą polecić Państwo jakiś inny rodzaj chleba, zdrowego ale z mniejszą ilością błonnika? Przedstawię również moją obecną dietę. Tyle wyszły mi obliczenia błonnika w diecie:
A 42
B 35
C 36
D 47
E 45
F 46
G 51
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6315
Napisanych postów
76290
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756348
Nie do końca rozumiem dlaczego uważasz, że pieczywo np. pszenne, czy z mąki ryżowej lub kukurydzianej ma być niezdrowe. Oczywiście ma mniej błonnika i składników mineralnych, ale nie oznacza to, że jest niezdrowe. Bardziej niezdrowe w Twoim przypadku, będzie zwiększanie tego błonnika w diecie, skoro masz go aż tyle. W wyniku tego, można stwierdzić, że pełnoziarniste może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Musisz rozdysponować źródłami węglowodanów tak, aby trzymać ten błonnik w okolicy 35 gramów.
Szacuny
0
Napisanych postów
96
Wiek
30 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1675
Czy dobrze zrozumiałem, że niezdrowe jest trzymanie błonnika powyżej 35 gr? Na studiach, na przedmiocie żywienie człowieka, podawała nam Pani Profesor że w niektórych przypadkach np. cukrzycy powinni stosować nawet 60 gr błonnika. Ale było to kilka lat temu i nie jestem pewien czy dobrze pamiętam lub zmieniły się badania. Oczywiście masz racje z chlebem, chodziło mi o wysoki IG i mniejsza wartość odżywczą niż w chlebie Graham, nie zastanowiłem się. Czyli rozumiem, że powinienem dążyć w diecie aby zmniejszyć ilość błonnika?
Szacuny
0
Napisanych postów
96
Wiek
30 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1675
Przeczytałem teraz notatki, które mi zostały i mam w nich zapisane, że w diecie masowej na 1000 kcal, przypada 14 g błonnika, natomiast wśród cukrzyków 15 do 25 gr. Czy 50 gram jest zdrowe? Bo zmartwiłeś mnie tą wcześniejszą informacją?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33339
Napisanych postów
23390
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278558
Wraz z większa podażą błonnika mogą pojawić się różne problemy ze strony układu pokarmowego , jeden zje 50 g i nie poczuje a ty możesz miec spory dyskomfort
Szacuny
0
Napisanych postów
96
Wiek
30 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1675
Dziękuje. Ale rozumiem, że nie jest to szkodliwe? Mieć 50 gr błonnika w diecie. Tak naprawdę, zawsze miałem problemy gastryczne, jednak zmianami w diecie praktycznie wszystko się zmieniło. Obecnie wieczorami dopiero pojawiają się problemy i tylko czasami.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6315
Napisanych postów
76290
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756348
Niestety nie jesteśmy w stanie stwierdzić jak wysoka podaż błonnika wpłynie akurat na Twój układ trawienny. Jak najbardziej może negatywnie. Szczególnie w sytuacji, gdy wcześniej jadłeś go sporo mniej. Nie pozostaje nic innego, jak obserwować funkcjonowanie jelit i na tej podstawie wyciągać odpowiednie wnioski. Bez wątpienia jest możliwość powstania wzdęć i gazów, ale nie musi to być problemem u każdego, kto spożywa około 50 gramów błonnika pokarmowego dziennie. Istotne jest też to jaki błonnik w jakiej ilości będzie dostarczany.