...
Napisał(a)
Witam, czy nagłe skoki ilości glukozy we krwi, wynikające ze spożycia szybko przyswajalnych cukrów, bezpośrednio wpływają negatywnie na zdrowie?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
dostarczanie cukru do organizmu powoduje nasilone uwalnianie insuliny, której zadaniem jest transport min. glukozy do tkanek organizmu doprowadzając do obniżenia poziomu cukru we krwi (do poziomu fizjologicznego), jeżeli będziesz dostarczać regularnie duże ilośco cukrów głównie tych wysokoprzetworzonych, oczyszczonych - rafinowanych to mechanizm dzialania insuliny zostaje zaburzony, bo tkanki i wątroba nie reagują tak jak powinny na obecną insulinę w obiegu i cukier nie spada do wartości fizjologicznych krążąc w obiegu, powoduje to dodatkową pracę dla trzustki która dostarcza kolejne porcje insuliny i robi nam się błędne koło, bo tkanki robią się co raz mniej wrażliwe na działanie insuliny i tak doprowadzamy do insulinooporności, ma to miejsce przede wszystkim na dodatnim bilansie kalorycznym
1
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Tak jak kolega wyżej napisał. Od siebie powiem pokrótce, że od czasu do czasu nie, regularne skoki insuliny mogą, ale nie muszą negatywnie wpływać, to zależy od człowieka. Polecam ze swojej strony, aby szybkoprzyswajalne węgle nie przekraczały połowy całej puli w ciągu dnia.
Siła ponad wszystko.
...
Napisał(a)
Jak wyżej , podpisuje się dwoma rękami , jak jesteś też dość długo na diecie wysoko węglowodanowej to pasuje raz na czas zrobić cięcie i poprawic wrażliwość insulinową
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
W dłuższej perspektywie nadmierne wyrzuty insuliny do krwi mogą doprowadzić do wystąpienia cukrzycy, wzrostu ciśnienia tętniczego lub raka. :)
"Co za ponury absurd… Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?". XD
Boże, spraw, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...:D
Quod me nutrit me destruit ;)
...
Napisał(a)
Jest to zbyt ogólne pojęcie, aby odnieść się do tego w sugerowany przez Ciebie sposób. Bez wątpienia nie można uogólniać i twierdzić, że znaczne ilości cukrów prostych, a co za tym idzie wynikające z ich spożycia skoki insuliny będą miały negatywny wpływ na nasze zdrowie. Będzie to bardzo indywidualna kwestia, zależna przede wszystkim od ogółu odżywiania, bilansu kalorycznego, czy aktywności fizycznej. Inaczej takie skoki wpłyną na gospodarkę hormonalną osoby otyłej, jak i z niskim poziomem tkanki tłuszczowej. Inaczej w przypadku dodatniego bilansu energetycznego, jak i ujemnego.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły