Szacuny
11150
Napisanych postów
51595
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Kupuj mięso bez gnatów i podstaw formółe z internetu mniej wiecej ile to ma po obróbce (jest masa gotowych przykładów) problem z głowy. Jak chcesz dodatkowy tłuszcz zawsze możesz kupić inny typ mięsa karkówke, wątrobę czy co tam lubisz szkoda płacić za gnaty i później kombinować Wiesz jak by każdy tak wszysstko liczył co do kalori to by nikt tego nie robił a jak jesteś w deficycie załóżmy te -300 kalori to to czy się pomylisz o 50 czy nawet 100+ kalori nie robi różnicy bo to i tak deficyt
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33346
Napisanych postów
23396
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278571
Movanir
Czyli jak mam po obróbce 2 sztuki mięsa wieprzowo wołowego które ważą razem 140g to powinienem dodac do tego 30% i by mi wyszło mniej więcej ?
Kiedyś bawiłem się w porównania jakie ubytki wagi i objetosci są w przypadku mies po obróbce i wysżło że piers z indyka lub z kurczaka traci średnio 15 %wagi podczas gotowania natomiast schab czy wołowina dochodziło do 30% strat i np po wsadzeniu 200 g wyciągałem po dłuższej obróbce 140-150 g natomiast pierś z 200 g około 170g zostawało