Kompleksowe prowadzenie online.
...
Napisał(a)
Dużo osób w okresie masowym zstępuje sobie dwa a nawet trzy posiłki odżywką białkową, ja nie jestem sobie w wyobrazić zjeść taką ilość białka jaką jem z jedzenia, po prostu apetyt by mi padł raz dwa przez to, po za tym lubię mieszać smaki, część posiłków na słodko część na słono a odżywka są one nadaje do tego najlepiej
...
Napisał(a)
Witam panowie. Pytanie mam o nabiał. Ostatnio przeczytałem na sfd artykuł o szkodliwości mleka i produktów mlecznych. Dlatego zamierzam zmienić trochę dietę gdyż wcześniej produkty mleczne stanowiły istotną część źródła białka, jak jogurty skyr, serki wiejskie jedzone 2 razy dziennie. Inny artykuł natomiast wskazywał na bardzo dobre źródło białka ser Cheddar. Dlatego jak sądzicie, czy 100 gramów sera cheddar 1 raz dziennie w jednym posiłku to dużo czy mało?
...
Napisał(a)
Jaki dokładnie artykuł masz na myśli? Pierwsze słyszę o tym, żeby nabiał był szkodliwy dla naszego organizmu. Nie sądzę również, aby na sfd pojawiły się artykuły na ten temat. Wydaje mi się, że coś błędnie zinterpretowałeś, lub jest to jakiś stary artykuł, w którym osoba go wyrzucająca przedstawia swoje subiektywne zdanie.
Nabiał jak najbardziej warto włączyć do diety osoby zdrowej, która nie ma alergii na białka mleka, czy chociażby nietolerancji laktozy. Czy 100 gramów sera żółtego warto włączyć do diety codziennie, to już kwestia indywidualna, która zależna będzie od ogółu diety.
Nabiał jak najbardziej warto włączyć do diety osoby zdrowej, która nie ma alergii na białka mleka, czy chociażby nietolerancji laktozy. Czy 100 gramów sera żółtego warto włączyć do diety codziennie, to już kwestia indywidualna, która zależna będzie od ogółu diety.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
domerdokładnie ten artykuł --> https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Czy_warto_pić_dużo_mleka_Produkty_mleczne_a_zdrowie-a7962.htmlJaki dokładnie artykuł masz na myśli? Pierwsze słyszę o tym, żeby nabiał był szkodliwy dla naszego organizmu. Nie sądzę również, aby na sfd pojawiły się artykuły na ten temat. Wydaje mi się, że coś błędnie zinterpretowałeś, lub jest to jakiś stary artykuł, w którym osoba go wyrzucająca przedstawia swoje subiektywne zdanie.
Nabiał jak najbardziej warto włączyć do diety osoby zdrowej, która nie ma alergii na białka mleka, czy chociażby nietolerancji laktozy. Czy 100 gramów sera żółtego warto włączyć do diety codziennie, to już kwestia indywidualna, która zależna będzie od ogółu diety.
...
Napisał(a)
Ser żółty a ser żółty to też różnica. Gouda a Cheddar to różne tematy zobacz tutaj --> https://www.sfd.pl/art/Badania_naukowe/Ser_Cheddar_i_mleko_w_diecie_sportowców_i_osób_odchudzających_się_-a6965.html
...
Napisał(a)
Artykuł ten odnosi się do picia dużej ilości mleka. Jak sama nazwa wskazuje duże ilości czegokolwiek nieszczególnie będą dobrym rozwiązaniem pod kątem zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Ilości powinny być dobrane odpowiednio, a produkty urozmaicanie. Mleko samo w sobie, szczególnie UHT nie ma w sobie nic wartościowego. Jedynie smak, o ile ktoś lubi. Poza tym, porównanie badania mleka do mięsa i reakcji gospodarki insulinowej w naszym organizmie jest trochę średnie. Wyniki są oczywiste i tego nawet nie trzeba badać. Równie dobrze można porównać zjdanie 1,5kg ryb dziennie do nabiału pod kątem puryn, czy też metali ciężkich i wyjdzie, że nie należy jeść ryb w sytuacji błędnej interpretacji.
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
No właśnie o to chodzi że po czytaniu tego typu artykułów jest mentlik w głowie. Powoli nie wiadomo co jeść. Ja już nie wiem z czego białko czerpać w diecie. Jakby niepatrzeć nabiał na chwilę obecną stanowi tanie źródło pełnowartościowego białka. Ja nie wiem czy jem dużo czy mało. 1 jogurt skyr i 1 serek wiejski dziennie wleci. Dlatego niechciałbym z tego rezygnować. Słodzonych jogurtów nie jem bo nie lubie. Ewentualnie sam sobie owoce wrzucam. A co do twojej wypowiedzi o rybach to masz racji. Nie jeść ryb bo metale ciężkie, nie jeść kurczaka bo antybiotyki, nie jeść nabiału bo hormony... potem nie wiadomo co jeść.
...
Napisał(a)
Warto aby nasza dieta bazowała na wszystkich źródłach białka. Im większe urozmaicenie, tym lepiej. Eliminować konkretne źródła składników odżywczych (produkty) należy tylko w sytuacji, gdy generują problemy pod kątem zdrowotnym, nietolerancje pokarmowe, alergie, zwiększanie stanów zapalnych, itp. Nie widzę powodu dla osób zdrowych, aby cokolwiek eliminować. Oczywiście mam tutaj na myśli jak najmniej przetworzone źródła składników odżywczych.
https://potreningu.pl/artykuly/dietetyka-i-zdrowe-odzywianie/czy-pelnotluste-mleczne-produkty-sa-zdrowe-7458
https://potreningu.pl/artykuly/dietetyka-i-zdrowe-odzywianie/czy-odchudzajac-sie-musze-zrezygnowac-z-nabialu-2181
https://potreningu.pl/artykuly/dietetyka-i-zdrowe-odzywianie/czy-pelnotluste-mleczne-produkty-sa-zdrowe-7458
https://potreningu.pl/artykuly/dietetyka-i-zdrowe-odzywianie/czy-odchudzajac-sie-musze-zrezygnowac-z-nabialu-2181
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
Posiłek po treningu - ocena
Następny temat
Aktywność fizyczna, czy zmniejszanie kcal?
Polecane artykuły