...
Napisał(a)
Heja, gdzieś wyczytałam ze wapń jest dobry na "zakwaski" - prawda ci to czy bujda?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Organizm posiada oczywiście pewne możliwości neutralizowania nadmiaru kwasów czemu służą krążące we krwi związki zwane skrótowo buforami.Możliwości neutralizowania kwasów choć istnieją, są oczywiście ograniczone a zasoby związków buforujących ulegają wyczerpaniu
Część z nich jest kwaso- część natomiast zasadotwórczych. Do tych pierwszych należą przede wszystkim: fosfor, chlor i siarka.
Do drugich: WAPN, magnez, potas i sód.
To czy produkt ma wpływ zakwaszający czy alkalizujący nie ma nic wspólnego z jego smakiem. Wiele owoców ma kwaśny smak, a pomimo to wywierają one wpływ alkalizujący.
Najogólniej rzecz ujmując pokarmy roślinne (za wyjątkiem potraw zbożowych) wywierają działanie zasadotwórcze, zwierzęce (za wyjątkiem mleka, ale już nie serów) - kwasotwórcze
Dla przykładu do silnie kwasotwórczych produktów z uwzględnieniem ich kwasowości:
wieprzowina (ok. 290), kasza jęczmienna (ok. 180), wołowina (ok. 140), cielęcina (ok. 125), szynka (ok. 160), śledź (ok. 115), jaja (ok. 160), ryż (ok. 80), sery (ponad 50), makaron (ok. 40).
Do produktów zasadotwórczych należą z kolei:
ziemniaki (ok. 90), buraki (ok. 90), czarne porzeczki (ok. 90), cytryny (ok. 80), wiśnie (ok. 70), marchew (ok. 70), pomidory (ok. 60), śliwki (ok. 50), sałata (ok. 40), mleko (ok. 30).
Część z nich jest kwaso- część natomiast zasadotwórczych. Do tych pierwszych należą przede wszystkim: fosfor, chlor i siarka.
Do drugich: WAPN, magnez, potas i sód.
To czy produkt ma wpływ zakwaszający czy alkalizujący nie ma nic wspólnego z jego smakiem. Wiele owoców ma kwaśny smak, a pomimo to wywierają one wpływ alkalizujący.
Najogólniej rzecz ujmując pokarmy roślinne (za wyjątkiem potraw zbożowych) wywierają działanie zasadotwórcze, zwierzęce (za wyjątkiem mleka, ale już nie serów) - kwasotwórcze
Dla przykładu do silnie kwasotwórczych produktów z uwzględnieniem ich kwasowości:
wieprzowina (ok. 290), kasza jęczmienna (ok. 180), wołowina (ok. 140), cielęcina (ok. 125), szynka (ok. 160), śledź (ok. 115), jaja (ok. 160), ryż (ok. 80), sery (ponad 50), makaron (ok. 40).
Do produktów zasadotwórczych należą z kolei:
ziemniaki (ok. 90), buraki (ok. 90), czarne porzeczki (ok. 90), cytryny (ok. 80), wiśnie (ok. 70), marchew (ok. 70), pomidory (ok. 60), śliwki (ok. 50), sałata (ok. 40), mleko (ok. 30).
Nie bójcie się próbować nowego - amatorzy zbudowali arkę,
profesjonaliści Titanica...
...
Napisał(a)
Dzieki ale chyba nie precyzyjnie się "Zapytałam" chodz mi o tzw. zakeasy mieśniowe. w praktyce wyglada to tak ze pewiem gość przyjmuje preparaty wapniowe przed treningiem i twierdzi ze nigdy zakwasów nie posiada
...
Napisał(a)
Caly artykul mozna przeczytac na http://www.gory.wyd.pl/archiwum.php?art=1154
Nie bójcie się próbować nowego - amatorzy zbudowali arkę,
profesjonaliści Titanica...
...
Napisał(a)
Wapn nalezacy do pierwiastkow zasadotowrczych przyjmowany w kazdej postaci ogranicza powstawanie kwasu mlekowego powodujacego zakwasy miesniowe
Nie bójcie się próbować nowego - amatorzy zbudowali arkę,
profesjonaliści Titanica...
...
Napisał(a)
Lu_ka sog przeczytam ciekawie sie zapowiada
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak
Polecane artykuły