Jakość zdrowotna żywności nieustannie pogarsza się. Na przestrzeni ostatnich lat, obserwujemy dynamiczny wzrost spożycia pokarmów zawierających różne dodatkowe substancje jak: barwniki, konserwanty, ulepszacze, sztuczne środki słodzące, itp. Wiele kontrowersji wzbudza także żywność modyfikowana genetycznie. Obecnie wiele naturalnych produktów roślinnych i zwierzęcych zostało “poprawionych” przez człowieka. Pojawiają się wiec wątpliwości, czy gatunek ludzki nie wydaje na siebie samoistnej zagłady? Jak na razie nie ma na to jednoznacznych dowodów. Ale jest także wiele niepokojących przesłanek. Wiele młodych ludzi zapada na choroby nowotworowe, boryka się z tajemniczymi schorzeniami, walczy z niepłodnością. Czy to jedynie zbieg okoliczności? A może po prostu sami, na własne życzenie aplikujemy sobie śmiercionośny jad?
Odpowiedzi spróbujemy poszukać w najnowszym numerze BIULETYNU APZ
ARTYKUŁY
Żywność transgeniczna
Czy mieszanie genów szczura z sałatą lub świni ze szpinakiem może wzbudzać kontrowersje?
Barwniki i konserwanty
Smacznie i bardziej kolorowo, ale czy bezpieczniej?
Witaminy
Masz osłabione włosy, tracisz energię i siły witalne? Najprawdopodobniej twój organizm cierpi na niedobór niektórych witamin.
DONIESIENIA NAUKOWE
Nowinki ze świata nauki
Oliwa z oliwek wspomaga serce
Tłuste ryby leczą nadwagę
Niedożywienie w ciąży zwiększa ryzyko otyłości u dziecka
Niedobór żelaza w diecie utrudnia odchudzanie
oraz
WARTO WIEDZIEĆ
Ciekawostki z zakresu dietetyki ogólnej i sportowej
PYTANIA DO EKSPERTA
Wątpliwości innych mogą być podobne do Twoich
VADEMECUM SUPLEMENTÓW
Kreatyna
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/