1. Dieta 1000 kalorii - dla zdyscyplinowanych
Najczęściej polecany przez specjalistów sposób odchudzania: ograniczenie kalorii, zwłaszcza pustych (słodycze, chipsy, alkohol itp., które nie dostarczają żadnych cennych składników) oraz megakalorii (tłuste mięsa, zawiesiste zupy). Najlepiej rozkładać je w posiłkach tak: śniadanie (250 kcal), drugie śniadanie (100 kcal), obiad (350 kcal), podwieczorek (100 kcal) i kolacja (200 kcal). Trzeba przy tym pić dużo wody (około 2 litrów dziennie), zrezygnować z ostrych przypraw, jeść powoli, małymi kęsami i dokładnie przeżuwać, nie jeść po godz. 18 (maks. 20). Uprawiając sport, można stracić nawet 5 kg miesięcznie.
Porównaj: 1000 kcal ma np. 110 g smalcu, dwie tabliczki czekolady, 250 g cukru, 1kg białego chudego sera, 6,2 kg kapusty kiszonej
2. Śródziemnomorska - dla leniwych
Nie trzeba wielkich wyrzeczeń, wystarczy ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, ryby, jogurt naturalny, sery, a zwłaszcza warzywa i owoce) można jeść niemal do woli. Odżywiający się tak Włosi, Grecy i Hiszpanie długo są młodzi i zdrowi. Dzieje się tak dzięki dużemu spożyciu nienasyconych kwasów tłuszczowych.
3. Dieta dr. Kwaśniewskiego - dla lubiących jeść tłusto i syto
Jest nazywana "żywieniem optymalnym" to w gruncie rzeczy dieta wysokotłuszczowa. Mówi, że pomiędzy trzema podstawowymi składnikami żywności - białkiem, tłuszczem i węglowodanami - muszą występować następujące proporcje: 1:2,5-3,5:0,5. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać 2,5-3,5 g tłuszczu i 0,5 gr węglowodanów. Te założenia zdecydowanie odbiegają od tradycyjnych i poróżniły naukowców. Jednak ten dziwny sposób na zrzucenie wagi dla wielu okazał bardzo skuteczny.
4. Dieta niskowęglowodanowa - dla tych, którzy nie lubią słodyczy
Robi karierę wśród gwiazd Hollywood. Polega na wykluczeniu z posiłków węglowodanów: ciasteczek, czekoladek i produktów mącznych, ogranicza się też spożycie owoców.
5. Dieta South Beach - dla zapominalskich
Stworzona przez kardiologa Arthura Agatstona, nie wymaga liczenia kalorii ani intensywnych ćwiczeń. Można jeść prawie wszystko, trzeba tylko nauczyć się rozróżniać dobre i złe węglowodany oraz tłuszcze. Dobre węglowodany to te pochodzące z ziaren, owoców i warzyw, dobre tłuszcze - z oliwek, orzechów, nasion, ryb czy awokado.
Dieta składa się składa się z trzech etapów. W pierwszym (dwa tygodnie) nie wolno jeść pieczywa, ryżu, makaronu, ziemniaków, owoców i słodyczy. W drugim (tydzień) wolno rozsądnie wprowadzać zakazane wcześniej produkty. W trzecim - przez resztę życia - zmniejszać do minimum "złe" produkty.
Zapamiętaj:
Przykładowe menu z trzeciego etapu:
śniadanie: pół grejpfruta, owsianka z orzechami, jajko, kromka chleba wieloziarnistego, łyżka dżemu niskosłodowego, kawa lub herbata;
lunch: pomidor nadziewany sałatką z tuńczyka, kawałek świeżego melona, 10 dag beztłuszczowego jogurtu
obiad: ryba po prowansalsku, groszek, pilaw ryżowy, sałata z oliwą; deser: morele maczane w czekoladzie
6. Dieta Montignac - dla zapracowanych
Stworzył ją francuski grubas Michel Montignac. Wypróbował ją na sobie, kiedy ważył 120 kg, a potem sprzedał reszcie świata. W dużym skrócie polega na niełączeniu ze sobą węglowodanów z tłuszczami w jednym posiłku. Wymaga całkowitego wyeliminowania cukru, białego pieczywa, ziemniaków, białego ryżu, makaronu. Nie można pić podczas posiłków i przed nimi, owoce jeść na czczo.
Rosnij Zdrowo !!
Dbam poprostu o sylwetke