SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pizza - ciasto i sos

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 21427

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 623 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4385
ciasto z maki pszennej tylko i wylacznie . typ 550. tmp wypieku 200 stopni okolo 20minut . pozdro
. mozna dodac odrobine oleju roslinnego

niech masa bedzie z nami

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 593 Wiek 38 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 4185
Mąka przenna "poznańska" typ 550, lub jakaś 500 albo nawet 450. Najlepsza maka to typ 0 lub 00, ale u nas raczej jej nie dostaniesz.
Przepis na 1 pizze:
- pół kg mąki przennej typ 550
- drożdże instant 1 paczka
- 150ml letniej wody
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek (olej w ostateczności)
- sól pół łyżeczki
Ciasto wyrabiamy w misce aż będzie przypominało 1 całość, wtedy zakrwamy ściereczka i ustawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie (wg uznania od 20 minut do 2, 3 godzin nawet). Ciasto można zamrażać po wyrośnięciu.

sos pomidorowy:
- pół małej buteleczki soku pomidorowego (np. ostry tymbark)
- koncentrat pomidorowy 3, 4 łyżeczki (np. koncentrat włocławek)
- 10 łeżeczek ketchupu włocławek (jak nie masz włocławka, to nie dodajesz ketchupu)
- bazylia - wg uznania (np. dużo)
- oregano - wg uznania (np. dużo)
- pieprz - troche
- sól - szczypta (lub mniej)
- 1 ząbek roztartego świeżego czosnku, jak nie ma swieżego to można dodać taki w proszku kamis

sos czosnkowy (taki jak w da grasso)
- 3 łyżeczki jogurtu nauralnego
- 13 łeżeczek majonezu
- bazylia i oregano jak w przepisie powyżej
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty w sos i wymieszany, jak nie ma czosnku, to idziemy do sklepu po czosnek

Ciasto na razie z samym sosem pomidorowym do piekarnika na 250 stopni C z obiegiem powietrza wkładamy na 8-10 minut. Potem wyjmujemy wrzucamy składniki typu pieczarki, szynka, papryka i ser (na ser sypiemy oregano!!!) i wrzucamy na kolejne 8-10 minut ale juz bez obiegu powietrza do piekarnika.

Uwaga:
KONIECZNIE SER MOZARELLA (ja lubie taka w woreczkach w wodzie, ale wtedy cieknie z tego troche wody, można dostać mozarelle suchą)

Czas przygotowania często nie przekracza czasu dostawy z pizzerni da grasso. Jeżeli ma się wcześniej wszystkie składniki to zrobienie takiej pizzy trwa chwilę :)

Pozdrawiam i smacznego




Zmieniony przez - Arcio w dniu 2009-04-01 15:57:07
...
Napisał(a)
Usunięty przez anubis84 za pkt 6 regulaminu
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 39 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 71
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jaka dieta przy cwiczeniu rano?

Następny temat

co myślicie o R20

forma lato