Mąka przenna "poznańska" typ 550, lub jakaś 500 albo nawet 450. Najlepsza maka to typ 0 lub 00, ale u nas raczej jej nie dostaniesz.
Przepis na 1 pizze:
- pół kg mąki przennej typ 550
- drożdże instant 1 paczka
- 150ml letniej wody
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek (olej w ostateczności)
- sól pół łyżeczki
Ciasto wyrabiamy w misce aż będzie przypominało 1 całość, wtedy zakrwamy ściereczka i ustawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie (wg uznania od 20 minut do 2, 3 godzin nawet). Ciasto można zamrażać po wyrośnięciu.
sos pomidorowy:
- pół małej buteleczki soku pomidorowego (np. ostry tymbark)
- koncentrat pomidorowy 3, 4 łyżeczki (np. koncentrat włocławek)
- 10 łeżeczek ketchupu włocławek (jak nie masz włocławka, to nie dodajesz ketchupu)
- bazylia - wg uznania (np. dużo)
- oregano - wg uznania (np. dużo)
- pieprz - troche
- sól - szczypta (lub mniej)
- 1 ząbek roztartego świeżego czosnku, jak nie ma swieżego to można dodać taki w proszku kamis
sos czosnkowy (taki jak w da grasso)
- 3 łyżeczki jogurtu nauralnego
- 13 łeżeczek majonezu
- bazylia i oregano jak w przepisie powyżej
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty w sos i wymieszany, jak nie ma czosnku, to idziemy do sklepu po czosnek
Ciasto na razie z samym sosem pomidorowym do piekarnika na 250 stopni C z obiegiem powietrza wkładamy na 8-10 minut. Potem wyjmujemy wrzucamy składniki typu pieczarki, szynka, papryka i ser (na ser sypiemy oregano!!!) i wrzucamy na kolejne 8-10 minut ale juz bez obiegu powietrza do piekarnika.
Uwaga:
KONIECZNIE
SER MOZARELLA (ja lubie taka w woreczkach w wodzie, ale wtedy cieknie z tego troche wody, można dostać mozarelle suchą)
Czas przygotowania często nie przekracza czasu dostawy z pizzerni da grasso. Jeżeli ma się wcześniej wszystkie składniki to zrobienie takiej pizzy trwa chwilę :)
Pozdrawiam i smacznego
Zmieniony przez - Arcio w dniu 2009-04-01 15:57:07