Sushi z pora z truskawką
Eksperymenalne danie
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Kaloryczność: 230 kcal/porcja
Składniki na 4 porcje
• 1/2 szklanki ryżu na sushi
• 25 dag wędzonego łososia
• 2 pory
• 20 dag dużych truskawek
• cytryna
• sos sojowy
• sól
Etapy przygotowania
1. Ryż zalać w rondlu szklanką wody, oprószyć solą, gotować 10 minut. Ogień zmniejszyć, przykryć, gotować jeszcze ok. 10 minut, aż ryż wchłonie całą wodę.
2. Łososia pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny. Białe części porów umyć, gotować 5 minut w osolonej wodzie. Ostudzić, przekroić na pół, podzielić na listki. Truskawki umyć.
3. Rozłożyć kawałek folii aluminiowej.
4. Ułożyć listki pora tak, by lekko zachodziły na siebie. Na nich ułożyć paski łososia i wyłożyć równą warstwę ostudzonego ryżu, zostawiając 3 cm brzegu, dość mocno ubić. Truskawki ułożyć wzdłuż pośrodku jedna za drugą. Całość ściśle zrolować za pomocą folii, włożyć na 30 minut do lodówki.
5. Folię ostrożnie zdjąć, rulon pokroić na kawałki. Podawać z sosem sojowym.
żódło: onet.pl
malinaf