Czesto pojawiaja sie pytania dotyczace tego co brac po treningu. Polecacie m.in. miod i glukoze. ktora jest de facto drozsza od sacharozy. Dlaczego branie sacharozy po treningu nie jest zalecane (wnioskuje, ze nie jest skoro nikt jej nie poleca)?
Miod - 30% glukoza, 40% fruktoza, reszta inne cukry, witaminy i inne dobrodziejstwa
Sacharoza - 50% glukoza, 50% fruktoza
"Glukoza spozywcza" - 100% glukozy
Proces hydrolizy sachorozy do monosacharydow (glukozy i fruktozy) konczy sie w momencie rozpuszczenia jej w wodzie. Nie widze podstaw, zeby po treningu brac glukoze spozywcza ktora jest kilka razy drozsza od cukru spozywczego, ani miodu ktory zdaje sie byc jeszcze drozszy (pomijam oczywiscie jego wartosci zdrowotne - witaminy, mikroelementy).
Zmieniony przez - thoms84 w dniu 2005-12-11 03:35:52