Były już 3 takie tematy, ale ostatecznie nie dały konkretnej odpowiedzi.
Interesuje mnie takie coś :
Czym się różni produkt surowy od..
a) upieczony w piekarniku / mikroweli / tosterze (bez tłuszczów i żadnych inncy dodatków) ZALEZY, W MIKROFALI NIE POLECAM PONIEWAZ NIE DO KONCA WIADOMO CZY JEST ZDROWO PRZYZADZAC POSILKI TYM SPOSOBEM. OGOLNIE PODCZAS OBROBKI CIEPLNEJ BIALKO SIE SCINA CZYLI NP. W PIEKARNIKU. PRODUKT PODDANY TAKIEJ OBROBCE ZAWIERA MINIMALNIE MNIEJ BIALKA NIZ SUROWY
b) usmażony na telfonie JW
c) ugotowany w wodzie NAJZDROWSZY PO GOTOWANIU NA PARZE(PO UGOTOWANIU NA PARZE ZACHOWUJEMY WIECEJ MIKROELEMENTOW) SPOSOB PRZYZADZANIA A TAK TO JW.
A konkretniej..
a) czy wartosci odzywcze (b/w/t) sie zmieniaja ? jak tak to jak ? JEZELI UZYWAMY TLUSZCZU TO WIADOMO ALE TY NAPISALES ZE BEZTLUSZCZOWO WIEC JEDYNIE TO MOZE SIE ZMNIEJSZYC ILOSC TLUSZCZU KTORY SIE STOPI Z MIESA ITP. BIALKA TEZ BEDZIE MNIEJ
b) czy kalorycznosc produktu sie zmienia ? jak tak to jak ? WEGLOWODANY PO
OBROBCE TERMICZNEJ MAJA WYZSZE IG I PRZEZ TO SA TAK JAKBY BARDZIEJ TUCZACE
c) czy zawartosc witamin i mineralow sie zminia ? TAK, IM DLUZEJ I W WYSOKIEJ TEMP. TYM WIECEJ ICH "UCIEKA"
d) czy wchlanialnosc organizmu sie zmienia ? (bo jedni pisza, ze cieple sa lepsze, a po zimnych to mozna sraczki dostac, a inni przeciwnie)
I jeszcze jedno.. ZAWSZE NASI RODZICE DBAJA ZEBYSMY JEDLI PRZYNAJM,NIJE JEDEN POSILEK CIEPLY DZIENNIE WIEC LEPIEJ JESC COS CIEPLEGO A UNIKAC SUROWYCH RZECZY, A W SZCZEGOLNOLNOSCI MIESO I JAJA(RYBY MOZNA)
..jesli juz produkt sie zmienia - to jakie sa tego granice w stopniach / dlugosci pieczenia/grzania/gotowania ? Moze ma ktos jakis link do tabel or stm - bo na konski rozum podejrzewam ze chleb razowy z opakowania rozni sie pod wieloma wzg. od chleba razowego wrzuconego do tostera i spieczonego az do czarnych krawedzi=) NIE POSIADAM TAKICH TABELI
Zaznaczam, ze temat dotyczy obrobki cieplnej bez zadnych OLEJÓW, TŁUSZCZÓW itd.
Pozdrawiam i z gory dziekuje;