SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Obróbka cieplna for experts^^

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2155

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 218 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 5296
Były już 3 takie tematy, ale ostatecznie nie dały konkretnej odpowiedzi.
Interesuje mnie takie coś :
Czym się różni produkt surowy od..
a) upieczony w piekarniku / mikroweli / tosterze (bez tłuszczów i żadnych inncy dodatków)
b) usmażony na telfonie
c) ugotowany w wodzie
A konkretniej..
a) czy wartosci odzywcze (b/w/t) sie zmieniaja ? jak tak to jak ?
b) czy kalorycznosc produktu sie zmienia ? jak tak to jak ?
c) czy zawartosc witamin i mineralow sie zminia ?
d) czy wchlanialnosc organizmu sie zmienia ? (bo jedni pisza, ze cieple sa lepsze, a po zimnych to mozna sraczki dostac, a inni przeciwnie)
I jeszcze jedno..
..jesli juz produkt sie zmienia - to jakie sa tego granice w stopniach / dlugosci pieczenia/grzania/gotowania ? Moze ma ktos jakis link do tabel or stm - bo na konski rozum podejrzewam ze chleb razowy z opakowania rozni sie pod wieloma wzg. od chleba razowego wrzuconego do tostera i spieczonego az do czarnych krawedzi=)
Zaznaczam, ze temat dotyczy obrobki cieplnej bez zadnych OLEJÓW, TŁUSZCZÓW itd.
Pozdrawiam i z gory dziekuje;
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
Były już 3 takie tematy, ale ostatecznie nie dały konkretnej odpowiedzi.
Interesuje mnie takie coś :
Czym się różni produkt surowy od..
a) upieczony w piekarniku / mikroweli / tosterze (bez tłuszczów i żadnych inncy dodatków) ZALEZY, W MIKROFALI NIE POLECAM PONIEWAZ NIE DO KONCA WIADOMO CZY JEST ZDROWO PRZYZADZAC POSILKI TYM SPOSOBEM. OGOLNIE PODCZAS OBROBKI CIEPLNEJ BIALKO SIE SCINA CZYLI NP. W PIEKARNIKU. PRODUKT PODDANY TAKIEJ OBROBCE ZAWIERA MINIMALNIE MNIEJ BIALKA NIZ SUROWY
b) usmażony na telfonie JW
c) ugotowany w wodzie NAJZDROWSZY PO GOTOWANIU NA PARZE(PO UGOTOWANIU NA PARZE ZACHOWUJEMY WIECEJ MIKROELEMENTOW) SPOSOB PRZYZADZANIA A TAK TO JW.
A konkretniej..
a) czy wartosci odzywcze (b/w/t) sie zmieniaja ? jak tak to jak ? JEZELI UZYWAMY TLUSZCZU TO WIADOMO ALE TY NAPISALES ZE BEZTLUSZCZOWO WIEC JEDYNIE TO MOZE SIE ZMNIEJSZYC ILOSC TLUSZCZU KTORY SIE STOPI Z MIESA ITP. BIALKA TEZ BEDZIE MNIEJ
b) czy kalorycznosc produktu sie zmienia ? jak tak to jak ? WEGLOWODANY PO OBROBCE TERMICZNEJ MAJA WYZSZE IG I PRZEZ TO SA TAK JAKBY BARDZIEJ TUCZACE
c) czy zawartosc witamin i mineralow sie zminia ? TAK, IM DLUZEJ I W WYSOKIEJ TEMP. TYM WIECEJ ICH "UCIEKA"
d) czy wchlanialnosc organizmu sie zmienia ? (bo jedni pisza, ze cieple sa lepsze, a po zimnych to mozna sraczki dostac, a inni przeciwnie)
I jeszcze jedno.. ZAWSZE NASI RODZICE DBAJA ZEBYSMY JEDLI PRZYNAJM,NIJE JEDEN POSILEK CIEPLY DZIENNIE WIEC LEPIEJ JESC COS CIEPLEGO A UNIKAC SUROWYCH RZECZY, A W SZCZEGOLNOLNOSCI MIESO I JAJA(RYBY MOZNA)
..jesli juz produkt sie zmienia - to jakie sa tego granice w stopniach / dlugosci pieczenia/grzania/gotowania ? Moze ma ktos jakis link do tabel or stm - bo na konski rozum podejrzewam ze chleb razowy z opakowania rozni sie pod wieloma wzg. od chleba razowego wrzuconego do tostera i spieczonego az do czarnych krawedzi=) NIE POSIADAM TAKICH TABELI
Zaznaczam, ze temat dotyczy obrobki cieplnej bez zadnych OLEJÓW, TŁUSZCZÓW itd.
Pozdrawiam i z gory dziekuje;
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 218 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 5296
ZALEZY, W MIKROFALI NIE POLECAM PONIEWAZ NIE DO KONCA WIADOMO CZY JEST ZDROWO PRZYZADZAC POSILKI TYM SPOSOBEM. OGOLNIE PODCZAS OBROBKI CIEPLNEJ BIALKO SIE SCINA CZYLI NP. W PIEKARNIKU. PRODUKT PODDANY TAKIEJ OBROBCE ZAWIERA MINIMALNIE MNIEJ BIALKA NIZ SUROWY <- jesli bialko sie scina, a kalorycznosc nie zmienia sie to zamiast tego bialka tworza sie tzn. puste kalorie ?

JEZELI UZYWAMY TLUSZCZU TO WIADOMO ALE TY NAPISALES ZE BEZTLUSZCZOWO WIEC JEDYNIE TO MOZE SIE ZMNIEJSZYC ILOSC TLUSZCZU KTORY SIE STOPI Z MIESA ITP. BIALKA TEZ BEDZIE MNIEJ <- to zmniejsza sie ilosc tluszczu jesli po prostu nie zbierzemy tego, co sie stopi i plywa nam pod potrawa, bo ten tluszcz nie znika czy nie wyparowuje nie ?

dziekuje za odpowiedz! sog jak wejdzie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 218 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 5296
juz oddalem w tym dziale :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
jezeli smazysz kawal miesa, wytapia sie tluszcz a Ty wyjmujesz na koniec ten kawalek wyjmiesz a tluszcz zostanie to juz nie spozywassz tego tluszczu co zostaje, prawda? a ilosc bialka poprostu sie zmniejsza
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 344 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 14809
tutaj masz na temat smazenia https://www.sfd.pl/temat210796/
pzdr.

Iam going to stay young until I die.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak ważne jest, aby dieta redukcyjna była bogata w białko?

Następny temat

"Cykliczność w żywieniu"

forma lato