...
Napisał(a)
Boguc ja też nie wiem musisz obserwować organizm i wyciągać odpowiednie wnioski... jeśli nie ma efektów to dodajesz kalorie stopniowo po 10% zapotrzebowania, cały czas mając na uwadze czy nie odkłada się zbyt dużo tkanki tłuszczowej. Nie oczekuj efektów z dnia na dzień...
...
Napisał(a)
Jeszcze jedno pytanko
czy jezeli zwiekszam sobie kalore o te 10% to bialko np. pozostaje dalej 2g/kg masy ciala a dodatkowe kaloriepowinny pochodzic z weglowodanow i tłuszczy , tak?
(przyjmujac ze waga sie nie zmieniła)
czy jezeli zwiekszam sobie kalore o te 10% to bialko np. pozostaje dalej 2g/kg masy ciala a dodatkowe kaloriepowinny pochodzic z weglowodanow i tłuszczy , tak?
(przyjmujac ze waga sie nie zmieniła)
...
Napisał(a)
Miner_84 nasz organizm posiada ogromne możliwości adaptacyjne odnośnie rozkładu makroskładników. Mimo wszystko istniej coś takiego jak indywidualizm biochemiczny w stosunku do diety. Każdy reaguję trochę inaczej i decyduje o tym wiele czynników. Przy diecie z nadwyżką kaloryczną powinniśmy w szczególny sposób obserwować organizm, profil lipidowy krwi itd. nie chodzi tylko o dobre rezultaty w budowaniu masy mięśniowej. Zacznij od standardowych zaleceń odnośnie spożycia tłuszczy, czyli około 25-35% zapotrzebowania kalorycznego. Trudno mi jest powiedzieć czy przy np: większej ilości tłuszczu będziesz miał lepsze rezultaty, samopoczucie itd. Pamietaj o odpowiedniej jakości makroskładników.
2 g na kg białka, reszta makroskładników uzupełnia zapotrzebowanie kaloryczne. Chyba rozumiesz, że nawet gdybyś zwiększał swoją masę o 1 kg na tydzień to zapotrzebowanie na białko zwiększałoby się o 2 g, czyli nie powinieneś się tym tak bardzo przejmować.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-01-30 13:44:58
2 g na kg białka, reszta makroskładników uzupełnia zapotrzebowanie kaloryczne. Chyba rozumiesz, że nawet gdybyś zwiększał swoją masę o 1 kg na tydzień to zapotrzebowanie na białko zwiększałoby się o 2 g, czyli nie powinieneś się tym tak bardzo przejmować.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-01-30 13:44:58
...
Napisał(a)
wlasnie o to mi chodzilo
Bialko bede utrzymywal na stalym poziomie w stosunku do wagi , a resztą mikroskladników bede "dopełniał" wymagania kaloryczne.
Dzieki wielkie za pomoc
Pozdrawiam
Bialko bede utrzymywal na stalym poziomie w stosunku do wagi , a resztą mikroskladników bede "dopełniał" wymagania kaloryczne.
Dzieki wielkie za pomoc
Pozdrawiam
Polecane artykuły