Szacuny
3
Napisanych postów
558
Wiek
47 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
3476
Szklankę mąki, płatków owsianych, otrąb pszennych wymieszaj ze szklanką rodzynek i łyżką proszku do pieczenia, w drugim naczyniu wymieszaj jajko z łyżką oleju i szklanką soku jabłkowego, następnie połącz zawartości obydwu naczyń. Dla lepszego smaku możesz dodać cynamon albo też inne suszone owoce, czy orzechy ale z zachowaniem proporcji.
Nakładaj łyżką na blachę, piecz w zalezności od upodobań (czym dłuzej tym sa bardziej wysuszone ale tez fajnie chrupiące.. zagladaj do piekarnika hehe i wyjmij jak uznasz że jest ok) Temp.ok 180st- wychodzi średnio 30 ciasteczek.
12 lat byłam fanatyczną wegetarianką więc wiem coś o takim jedzonku
Szacuny
3
Napisanych postów
558
Wiek
47 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
3476
To taki lajtowy przepis.. bo jest ich wiele, ale zazwyczaj z cukrem ( brazowym ale jednak cukrem) albo masłem orzechowym lub jakimś normalnym masłem itd.. moim zdaniem ten przepis jest smaczny i zdrowy heh a to rzadkie połączenie..
pozdrawiam niskowęglowo chociaż słodko
Szacuny
25
Napisanych postów
4510
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
30521
w tek jednej szklance ma sie zawierac maka, owsiane i otreby? czyli 1:3?
Supe rpzrepis, chyba sie skusze, trzeba miec cos od zycia
masz jeszcze jakies
moze cos, co spasuje na ladowanie Czyli na posilek ok 70-100g wegli i min tluszczu?
Szacuny
3
Napisanych postów
558
Wiek
47 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
3476
yupie_girl
to dla Ciebie, nie wiem jak z tłuszczami ale zobacz sobie
Batonik orzechowo-owocowy (12 batoników)
- 1 duża puszka sałatki owocowej (350 g)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki jasnego miodu
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów różnego rodzaju
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki obranych pestek dyni
- 1/2 szklanki dmuchanego ryżu
Sałatkę owocową, rodzynki, sok pomarańczowy i miód zmiksuj na dość gładką masę. Dodaj orzechy, sezam i pestki dyni, miksuj jeszcze przez chwilę. Masę przełóż do miski, dodaj dmuchany ryż, wymieszaj. Przełóż do płytkiego garnka wyłożonego pergaminem do pieczenia, wygładź wierzchem łyżki. Wstaw do lodówki na 2 godziny, po czym pokrój na 12 batoników. Przechowuj w szczelnym naczyniu.
Szacuny
3
Napisanych postów
558
Wiek
47 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
3476
i jeszcze jedne ciastka.. nie próbowałam..
Ciasteczka owsiane z daktylami (8 ciasteczek)
- 175 g daktyli bez pestek
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody do pieczenia
- szczypta soli
- 65 g masła lub margaryny
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki płatków owsianych
Daktyle posiekaj, włóż do rondelka z sokiem pomarańczowym i imbirem. Gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie ubij na gładką masę i odstaw, żeby ostygła. Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę do pieczenia i sól ubij z masłem lub margaryną, a następnie wymieszaj z cukrem i płatkami. W formie do pieczenia ułóż warstwę ciasta, masę daktylową, a następnie resztę ciasta. Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, aż ciasto się lekko przyrumieni. Po ostudzeniu pokrój na 8 ciasteczek.