Wczesne warzywa kuszą nas intensywnymi kolorami i zapachami. Zawierają jednak sporo azotanów, czyli zanieczyszczeń chemicznych.
Nowalijki to wczesnowiosenne warzywa szklarniowe.
Pojawiają się na rynku bardzo wcześnie: sałata w lutym, ogórki i rzodkiewka w marcu. Chłoną z gruntu nie tylko sporo wody i składników mineralnych, ale także zanieczyszczenia i pestycydy.
Najgroźniejsze dla zdrowia są rakotwórcze azotany, czyli sole kwasu azotowego, występujące w wielu produktach żywnościowych. Azotany są dodawane jako konserwanty do mięsa i przetworów mięsnych. Stosowane powszechnie w rolnictwie jako nawozy, przedostają się z gleby do zbiorników wodnych. Najwięcej pochłaniają ich warzywa, które rosną bezpośrednio przy ziemi: rzodkiewka, ogórki, szpinak, sałata.
Jeżeli warzywa są niewłaściwie przechowywane - szczelnie zamknięte w opakowania nieprzepuszczające powietrza - zawarte w nich azotany mogą przekształcić się w niebezpieczne dla organizmu azotyny.
Nowalijki powinny figurować w naszym jadłospisie raczej jako dodatek do potraw niż jako danie główne. Nie należy także podawać ich małym dzieciom. Naukowcy są zgodni, że spożywanie nowalijek w umiarkowanych ilościach nie stanowi dużego zagrożenia dla człowieka. Młode szklarniowe warzywa i owoce powinny jedynie uzupełniać naszą dietę. Z większymi ich ilościami powinniśmy zaczekać.
Sposób na odtrucie warzyw
Warzywa chłoną z gruntu nie tylko sporo wody i składników mineralnych, ale także zanieczyszczenia i pestycydy. Jak się ich pozbyć?
Wlej do naczynia 1,5 litra wody. Dodaj dwie stołowe łyżki soli i łyżkę octu. Następnie włóż do naczynia warzywa, które zamierzasz zjeść na surowo albo gotowane (zwłaszcza wymagają tego te, które rosną bezpośrednio przy ziemi, jak rzodkiewka, ogórki, szpinak, sałata, ale także np. kalafior, brokuły). Po 20 minutach możesz je wyjąć i używać.
Jak kupować?
Z pewnych źródeł - dzięki temu będziesz mieć pewność, że ilość znajdujących się w nich zanieczyszczeń nie przekracza dopuszczalnych polskich norm;
- rzodkiewki powinny mieć soczystą barwę i zielone liście - oznacza to, że są jędrne i świeże;
- wybierając zielone ogórki, rezygnuj z tych z pomarszczoną i uszkodzoną skórką;
- najlepsza zielona sałata to ta, która ma mocno skupione wokół głąba liście. Te zewnętrzne powinny być ciemnozielone, środkowe jasne, a te najbliżej głąba - lekko cytrynowe;
- kalarepę najlepiej kupować razem z liśćmi, bo te świadczą o jej świeżości. Groszkowy kolor kalarepy oznacza, że jest jędrna;
- świeży szpinak wymaga kąpieli wodnej, ponieważ najczęściej jest bardzo zapiaszczony. Po umyciu, przed gotowaniem szpinaku, trzeba usunąć jego zgrubiałe łodyżki.
Co zawierają młode warzywa
Rzodkiewka. Występuje w dwóch odmianach: różowej i białej. Jest doskonałą przegryzką. Zawiera sporo potasu i wapnia.
Zielony ogórek. Jest niskokaloryczny i zawiera duże ilości wody, potasu i beta-karotenu.
Sałata. Sałata lodowa jest krucha i doskonale nadaje się do surówek, dębowa ma ostry smak i może stanowić doskonałą dekorację sałatek z dodatkiem sosów winegret. Jest niskokaloryczna i zawiera sporo beta-karotenu.
Kalarepa. Bogata w witaminę C, kwas foliowy i beta-karoten. Dostarcza sporo błonnika. Znakomita na świeżo lub jako składnik zup.
Szpinak. Jest bogatym źródłem błonnika, beta-karotenu oraz przeciwutleniaczy: luteiny i kwasu foliowego. Ponadto zawiera witaminę C. Ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego nie może być spożywany przez osoby ze schorzeniami nerek, wątroby czy z reumatyzmem.
źródło Gazeta Wyborcza (29.4.2006)
http://www.sfd.pl/chucknoris_/masa_z_półobrotem-t424885.html DZIENNIK TRENINGOWY ZAPRASZAM
http://www.sfd.pl/BLOG_Nawet_parówka_dęta_raz_w_roku_ma_swoje_święta_by_chucknorris-t484710.html
BLOG TREC ZAPRASZAM
NIE POPRAWIAM DIET I TRENINGÓW NIE ZNAM SIĘ NA TYM