Powstało wiele postów, z pytaniem: co, jak i ile? A więc postaram się na nie chociaż w części odpowiedzieć.
1. Czym jest glukoza spożywcza?
Jest to produkt składający się prawie w całości z węglowodanów(prostych) a raczej jednego: glukozy. Produkowana jest głównie z winogron lub innych rzeczy zawierających ową glukozę.
2. Dlaczego warto ją stosować?
Ponieważ jest tania. Świetnie nadaje się na posiłek potreningowy.
3. Carbo czy glukoza spożywcza?
To bardzo podobne „proszki". Z małym wyjątkiem: Carbo zawiera różne rodzaje węglowodanów. Ponadto cena, Carbo jest dwa razy droższe. Jednak zaleca się Carbo. Jeśli nie masz kasy na nie, weź glukozę spożywczą.
4. Gdzie kupić?
W supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością, aptekach. Małe zestawienie:
a) Supermarkety - Glukoza Delecta. Cena około 2-3zł za 200g. Niezła firma robiąca dobre produkty. Z czego zrobiona - ciężko określić.
b) Sklepy ze zdrową żywnością - Glukoza. Cena około 3,50zł za 400g. Produkt pochodzenia winogronowego. Tutaj chyba najbardziej się opłaca kupować. Praktycznie to co w aptekach, a znacznie taniej.
c) Apteki - Glukoza na wagę. Cena od 3,50 za 100g wzwyż. Produkt pochodzenia winogronowego. Wysoka cena.
5. Ile brać?
Zaleca się 0,8g na kilogram ciała.
6. Z czym brać?
Z wodą.
No to chyba na tyle. Myślę że paru osobom może się przydać. Daję do działu: Dla zupełnie „zielonych" ponieważ w Odżywianie raczej by się nie przyjęło. Proszę o komentarze i poprawki.
Pozdrawiam.
Zmieniony przez - fishez w dniu 2006-05-31 20:30:27
Zacznij dobrze, potem będzie Ci łatwiej.