SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

kielki pszenicy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 20403

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1039 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 15123
Chcialbym zwrocic wasza uwage na tani(2,5zl. za opakowanie 200g), ale bardzo zdrowy produkt jakim niewatpliwie sa kielki pszenicy .Wedlug mnie produkt ten powinien sie znalezc w diecie kazdego pakera jako dodatek do potraw .

Zaczne od tego czym sa kielki pszenicy i jak powstaja - Dotychczas większość zarodków pszennych w kraju była użytkowana na paszę, a tylko w niewielkim stopniu jako dodatek do chleba. Obecnie przewiduje się ich szersze wykorzystanie, przede wszystkim w przemyśle spożywczym.Podczas przemiału ziarna pszenicy zarodki zostają oddzielone od bielma mącznego i duża ich ilość przechodzi do otrąb, stanowiąc wartościowy ich składnik.Zarodek jest odrębną i samodzielną częścią ziarna pszenicy. Młyn pszenny uzyskuje ich niewiele. Przy zastosowaniu specjalnych urządzeń można otrzymać co najmniej 1% zarodków.Zarodek znajduje się w dolnej części ziarna pszenicy. W jego obrębie można rozróżnić część embrionalną oraz tak zwaną tarczkę, która odgrywa szczególną rolę w ziarnie, gdyż są w niej gromadzone różne substancje niezbędne w procesie kiełkowania.

Sklad kielkow pszenicy :
bialko 26,5% (albuminy, globuliny,w niewielkim procencie gliadyny )
weglowodany 46%
tluszcze 9% (m.in omega-3)
blonnik 3%
woda 11%

skladniki mineralne w 100g:
-1100 mg fosforu !!!
-837 mg potasu
-275 mg magnezu !!!
-60 mg wapnia
-14,4 mg manganu
-8 mg żelaza
Występuje również selen i kobalt, którym przypisuje się ważną rolę w procesach przemiany materii.

Witaminy w 100g :
-10 mg witaminy B1 (tiaminy) !!!
- 0,8 mg witaminy B2 (ryboflawiny)
- 4 mg witaminy PP (niacyny)
-0,7 mg witaminy Bg (pirydoksyny)
-l mg kwasu pantotenowego
-700 mg kwasu foliowego
-0,8 mg inozytolu
-25 mg witaminy E (tokoferoli)!!!
-650 jednostek międzynarodowych prowitaminy A
-prowitamina D2(ergosterol)
oraz biotynę , kwas paraaminobenzoesowy , i witamine K.
Nie wystepuje natomiast witamina C. Kielki nie posiadaja rowniez glutenu.

Zarodki pszenne są szczególnie polecane w żywieniu dietetycznym dla osób ze schorzeniami układu krążenia (w profilaktyce miażdżycy), w chorobach skóry i układu nerwowego, celem wzmocnienia organizmu przy dużych napięciach psychicznych oraz dla rekonwalescentów.

Polecam, kilka lyzek dziennie nie zaszkodzi , a moze pomoc!!!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 117 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3741
Dobra, a skąd to wziąć??
Bo wydaje się dobrym żródłem o-3.

.:GAINER, BIAłKO, METY TROCHĘ, I NA BRAMCE MASZ ROBOTĘ.:

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 255
Ja sama hoduję kiełki - wystarczy zakupić kiełkownik (duże ułatwienie), wysiać nasionka i nawadniać 2 razy dziennie. Po 4-7 dniach (w zależności od gatunku nasion) kiełki nadają się do jedzenia. Polecam również kiełki słonecznika i rzodkiewki - barrrdzo smaczne!!!

PS Można też kupić kiełki gotowe do spożycia w supermarketach (należy ich szukać w ladach chłodniczych), ale wiadomo nie jest to już produkt pierwszej świeżości...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 125
Ogólnie to nic nie mam do kiełków pszenicy ale ostatnio dowiedziałem się ze spożywani ich w większej ilości możne być szkodliwe.

Kiełki pszenicy posiadają w swym składzie także - organiczny związek chemiczny o nazwie AMIGDALINA (w niektórych źródłach określana jest jako witamina B17, nie jest jednak powszechnie klasyfikowana jako witamina). W organizmie rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Kiedyś nawet była stosowana była jako lek na raka jednak współczesne badanie nie potwierdziły jej leczniczego działania. Natomiast spożywanie AMIGDALINY w nadmiarze bez nadzoru lekarskiego może prowadzić do poważnych zatruć cyjanowodorem, np. w wyniku interakcji z witaminą C[4].



A pyzatym w klasyfikacji niebezpiecznych substancji UE: AMIGDALINA zyskała oznaczenie Xn - szkodliwy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
dobrze ale masz info ile tych kiełków trzeba było by zjeść aby się zatruć?

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 0
Mijasz się z prawdą:) cyt."Asparagina jest powszechnie obecna w białkach organizmu ludzkiego i stanowi główny magazyn związków azotowych. Najobficiej występuje w szparagach i roślinach motylkowych." Ooo (żródło bioslone.pl -substancje odżywcze -białka)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 0
Kolejne fałszywe doniesienie. Widze że kolega opierał swoja "wiedze" głównie na wikipedii:) Wystarczy wpisać amigdalina w wyszukowarce bądz na youtube i samemu poczytać.

"Grudzień 2000. Australijskie gazety donoszą,, że naukowcy w Londynie odkryli “ naturalny system produkujący cyjanek potasu, wytwarzany przez rośliny”, którego zadaniem byłoby lokalizowanie i niszczenie tumorów rakowych u ludzi. Chociaż badacze przedstawiają kassawe, jako roślinne źródło cyjanku aktywnie niszczącego tumory, to KCN zawarty w kassawie jest dokładnie taki sam jak i ten znajdujący się w pestkach moreli, czyli źródle zniesławionej i zakazanej witaminy B 17 Laetrile.

Nie jest to wcale nowe odkrycie, ale tylko lekko zmodyfikowana wersja pracy sławnego biochemika Ernsta Krebsa, który 40 lat wcześniej zidentyfikował i wyodrębnił witaminę B 17. Krebs i jego współpracownicy zaatakowani zostali wściekle przez AMA ( American Medical Association) i międzynarodowe kompanie farmaceutyczne przypuszczalnie dlatego, że jako witamina produkowana z pestek moreli B 17 Laetrile nie mogła zostać opatentowana w celu dostarczania ogromnych profitów dla udziałowców.
I chociaż obecnie owi “ szanowani” badacze medyczni w Londynie przyznają ostatecznie, że B 17 może zostać użyta do niszczenia rakowatych narośli, czytelnicy może zechcą przestudiować poniższy raport badawczy, napisany przez autora w 1994 r. i opublikowany w 1995 r.
Dalsza część na http://www.eioba.pl/a93247/witamina_b17_amigdalina_amygdalina_laetrile_letril_to_lekarstwo_na_raka 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 0
Witamina jest nieszkodliwa dla zdrowych tkanek z bardzo prostego powodu: każda molekuła B 17 zawiera jedną jednostkę cyjanku, jedna jednostkę benzaldehydu i dwie jednostki glukozy(cukru) ‘zamknięte’ razem. Po to, aby cyjanek mógł stać się niebezpieczny trzeba najpierw ‘otworzyć’ molekulę, aby go uwolnić, trick którego jest w stanie dokonać jedynie pewien enzym, zwany beta-glucosidase, który jest obecny w całym ciele ludzkim w maleńkich ilościach przy czym jego ilość znacznie wzrasta do znacznych ilości ( stukrotnie wyższych) tylko w jednym miejscu: w siedlisku złośliwego narośla rakowego. Tak więc cyjanek bywa jedynie jakby ‘otwierany’ w miejscu, gdzie znajduje się rak, z drastycznymi efektami, które całkowicie niszczą komórki rakowe, ponieważ benzaldehyd ‘otwiera’ się w tym samym czasie. Benzaldehyd jest śmiertelnie niebezpieczną trucizną, która wówczas działa łącznie z cyjankiem, wytwarzając truciznę sto razy silniejszą, niż każdy z nich z osobna. Połączony efekt tych związków na komórki rakowe najlepiej pozostawić wyobraźni. Ale co z niebezpieczeństwem dla reszty komórek ciała? Inny enzym, rhodanese, zawsze obecny w daleko większych ilościach niż ‘otwierający’ enzym beta-glucosidase w zdrowych komórkach, posiada prostą zdolność kompletnego rozdrobnienia i przetworzenia zarówno cyjanku jak i benzaldehydu w produkty korzystne dla zdrowia. Jak można przewidzieć, komórki rakowe nie zawierają w ogóle rodanezu, co pozostawia je kompletnie na łasce tych dwu niebezpiecznych trucizn.

Faktem jest, że moglibyśmy, gdyby nasze rządy na to pozwoliły. Na nieszczęście, większość rządów ugięła się pod presją ze strony międzynarodowej farmakologii, amerykańskiej FDA ( Food & Drug Administration) i AMA ( American Medical Association). Te instytucje zorganizowały potężne kampanie odstraszające, oparte na fakcie, że witamina B 17 zawiera pewne ilości śmiertelnej trucizny – cyjanku potasu, wygodnie zapominając, że witamina B 12 zawiera również wielkie ilości tej substancji a istnieje w wolnej sprzedaży we wszystkich sklepach z naturalną żywnością na całym świecie.
...
Napisał(a)
Usunięty przez domer za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 0
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 125
Fakt oparłem swoja "wiedzę" głównie na wikipedii ale myślałem ze to wiarygodne źródło informacji. To sory za pomyłkę i dzięki za sprostowanie problemu.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

co zrobic aby miec podobna sylwetke..

Następny temat

Prosba

forma lato