Powszechna dziś pasteryzacja mleka niszczy jego naturalne enzymy i zmienia budowę jego delikatnego białka, przez co mleko staje się gorzej trawione. Surowe mleko zawiera aktywne enzymy: laktazę i lipazę, które umożliwiają mu trawienie samego siebie. Żołądek dorosłego człowieka nie jest w stanie strawić mleka pasteryzowanego, pozbawionego laktazy i innych enzymów, a nawet niemowlęta mają z tym pewne kłopoty, o czym świadczą kolki, wysypki, choroby kładu oddechowego, gazy i inne dolegliwości dość częste u dzieci karmionych butelką.
Istnieją naukowe dowody na szkodliwość mleka pasteryzowanego i dobroczynny wpływ mleka surowego, wiadomo też, że do dwudziestego wieku ludzie z pożytkiem dla zdrowia pili mleko w stanie surowym. Pasteryzacja mleka przedłuża jego trwałość, co przynosi przemysłowi mleczarskiemu ogromne zyski, choć pozbawione w ten sposób swych naturalnych właściwości odżywczych mleko ani trochę nie przyczynia się do przedłużenia ludzkiego życia.
zrodło: http://www.schudnij.com.pl/rozdzielna_2.html
Pzdr
----> www.pajacyk.pl <----
na weekendach mnie NIE MA!
::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue