Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu dla poszczególnych części ciała i organów są:
1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra, włosy, zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.
Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwaso- i zasadotwórczych, dlatego pokarm nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. Porównując zawartość pierwiastków kwasotwórczych, z których najważniejszy jest chlor, fosfor i siarka, do zasadotwórczych, tj. przede wszystkim do: wapnia, sodu, potasu i magnezu, w poszczególnych produktach możemy określić zdolność pokarmu do zakwaszania lub alkalizacji.
Tabela równoważników kwasowo-zasadowych pomoże określić jak komponować jadłospis by utrzymać względną równowagę w organizmie.
100g pokarmu zawiera:
Równoważnik zasadowy +
Równoważnik kwasowy -
Agrest + 7,0
Boćwina + 27,0
Brokuły + 9,0
Bułka pszenna -11,59
Buraki + 11,37
Chleb Grahama - 6,13
Chleb razowy z pełnego przemiału - 1,0
Cykoria + 7,0
Cytryna + 5,0
Dorsz - 16,0
Dynia - pestki + 2,0
Fasola szparagowa + 5,0
Jajka - 24,47
Kalafior + 5,0
Kalarepa + 15,0
Kapusta biała + 4,0
Kapusta czerwona + 4,0
Koperek + 18,0
Królik + 3,0
Marchew + 10,50
Migdały - 2,0
Mleko krowie + 1,69
Morele suszone + 60,0
Morele świeże + 6,16
Orzechy włoskie + 7,0
Orzeszki ziemne - 4,0
Płatki owsiane - 10,0
Pomarańcze + 9,61
Pomidory + 13,67
Rodzynki + 15,0
Ryż - 18,0
Rzodkiew czarna + 5,0
Rzodkiewka + 6,05
Sałata + 14,13
Sandacz gotowany - 23,18
Seler + 11,0
Szczaw + 6,16
Szynka - 12,0
Śliwki surowe + 4,0
Truskawki + 2,0
Twaróg kwaśny - 17,0
Wątroba cielęca - 14,68
Wieprzowina - 12,0
Wołowina - 23,51
Ziemniaki w łupince + 6,71
Żółtka jaj - 27,0
ŹRÓDŁO : www.dobradieta.pl / własne
Zmieniony przez - Rothen w dniu 2006-10-02 22:34:11
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.