Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
84
hej
Jestem studentką V-roku dietetyki. Piszę pracę magisterską na temat spożycia preparatów błonnikowych. Muszę zebrać sporo ankiet od osób, które stosuja lub stosowały preparaty błonnikowe albo włączają do swojej diety wysokobłonnikowe produkty spożywcze (np. otręby). Jesli ktoś chciałby mi pomóc, WYPEŁNIAJĄC ANKIETĘ, prosze o kontakt mailowy: [email protected] lub przez GG: 3975786. W wiadomości podawajcie swój adres e-mail, a ja prześlę ankietę.
Z góry dziękuję.
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
84
Błonnik jest niestrawnym węglowodanem. Nie ma wartości odżywczej, ale pełni wiele pozytywnych funkcji w przewodzie pokarmowym (m.in. ułatwia przesuwanie sie treści pokarmowej w jelitach przez co zapobiega zaparciom).
Błonnik jest składnikiem roślin, występuje w owocach, warzywach, zbożach itd., jednak zalicza się do niego również chitosan ( substancja izolowana z pancerzy morskich skorupiaków). Bogatym źródłem błonnika są otręby zbożowe.
Zmieniony przez - StudentkaV w dniu 2006-11-12 20:05:38