Oczywiscie do zaistnienia tych reakcji potrzebne sa rowniez zwiazki nieorganiczne i woda ktore to rosliny czerpia z ziemi poprzez system tzw korzeni.
Heterotrofy (takie jak czlowiek)wykorzystuja rosliny do uzyskania materialu energetycznego i budulcowego.
Weglowodany dzielimy na proste i zlozone (wielocukry).
Cukrowce proste to takie ktore nie daja sie juz hydrolizowac na zwiazki prostsze, nalerza do nich: glukoza i fruktoza.
Sa to cukry ktore posiadaja 6atomow wegla i wystepuja w naturze w slodkich owocach i miodzie.
U czlowieka wystepuje we krwi i jej stezenie to (u zdrowego czlowieka)60-110mg% .
Cukrowce zlozone sa wynikiem laczenia jednej czasteczki cukru z grupa alkocholowa nastepnej.
Polaczenie od dwoch do osmiu reszt cukrowych to oligosacharydy. Naleza do nich miedzy innymi takie cukry jak:
-Laktoza;cukier mleczny, skladajacy sie z glukozy i galaktozy
-maltoza, cukier slodowy ktory jest wynikiem niepelnej hydrolizy skrobi w zborzach
-sacharoza, cukier buraczany lub trzcinowy(najpopularniejszy na naszych stolach), sklada sie z glukozy i fruktozy
Polisacharydy to z koleji biopolimery glukozy skladajace sie z x czasteczek oligosacharydow a te z koleji z glukozy.
Zaliczamy do nich :
-glikogen miesniowy i watrobowy
-skrobie
-blonnik
Glikogen miesniowy to x czasteczek glukozy bedacej magazynem miesniowej badz watrobowej energii. W naszych miesniach nagromadzone jest przewarznie do 300g tegoz cukru a u osob wytrenowanych(adaptacja)do 600g.
W watrobie zmagazynowane jest przewaznie 100g glikogenu.
Glikogen jest wykorzystywany do spalania w mitochondriach dzieki czemu powstaja reszty fosorowe a te z koleji sluza do resyntezy fosfokreatyny i ATP. A wiec ten magazyn cukru wykorzystywany jest do pobierania energii dla pracujacych miesni.
Skrobia pochodzi glownie z takich roslin jak ziemniaki i zborza. Jest magazynem energii roslin. Przez czlowieka wykorzystywana do odnawiania zapasow wlasnego glikogenu.
Blonnik(celuloza, ligniny, hemiceluloza, pektyny) stanowia element budulcowy roslin i sa praktycznie nie trawione przez czlowieka co jednak nie znaczy ze nie sa porzyteczne i nie wykorzystywane przez nasz organizm.
Blonnik pokarmowy spowalnia wchlanianie innych makroskladnikow, przyspiesza perystaltyke jelit (draznienie)usowa cholesterol(wiaze)i uttrzymuje rownowage bakteryjna przewodu pokarmowego(to tak pokrotce).
Oczywiscie w naszych organizmach wystepuja jeszcze inne weglowodany , to jest roznego rodzaju kwasy np askorbinowy, nukleinowy, dezoksyrybonukleinowy. Ponadto mukopolisacharydy tworza takze strukrure naszych cial tj elementy laczne itp np glukozamina.
Oczywiscie cukry wieloczasteczkowe trawione sa juz w naszych ustach przez amylaze , po czym proces ten kontynuowany jest w jelitach, dzieki czemu mamy staly doplyw glukozy do krwi i miesni.
A wiec ogolnie przyjmuje sie ze w naszej diecie powinno znajdowac sie do 60%weglowodanow aby zaopatrzyc nasze miesnie w energie do budowy i regeneracje uszkodzonych tkanek. Wychodzi wiec na to ze przy budowie masy miesniowej i checi poprawy wynikow w sporcie (nie tylko kulturystyce)nalezy przyjmowac od 4 do 8g cukrowcow na kg masy ciala. Oczywiscie z uwzglednieniem genetycznych predyspozycji.
Jakie cukry w takim wypadku przyjmowac?
Odpoweidz nie jest jednoznaczna, ale ogolnie uwaza sie ze najlepiej te ktore maja niski IG(indeks glikemiczny)dzieki czemu nie bedziemy powodowac powstawanie hustawki glikemicznej.
I tak wiec do tego celu najlepiej nadawac sie beda takie produkty jak: platki owsiane,ryz ciemny, kasze, warzywa, niktore owoce.
Oczywiscie weglowodany o wysokim IG tez sa potrzebne, ale tylko i wylacznie po treningu. Dzieki takiemu zastosowaniu tychze szybko przyswajalnych cukrowcow zapewnimy szybka restytucje powysilkowa.Inie doprowadzimy do niekorzystnych zmian worganizmie i zapoczatkowania lipogenezy.
W praktyce sportowej,w tym celu stosuje sie produkty typu carbo lub tzw gainery(odzywki weglowodanowo bialkowe). Po czym w przeciagu 0,5h -1h od sporzycia takiej odrzywki przyjmuje sie posilek zawierajacy rowniez cukry o szybkiej wchlanialnosci(oczywiscie w posilku takim uwzglednione sa rowniez bialka dobrej jakosci)np ryz bialy +whey(serwatka)lub piers z kurczaka.
Generalnie cukrowce pelnia wiele funkcji w naszym organizmie, oprocz wspomnianych nalezaloby dodac ze powoduja wydzielanie insuliny. A wiec jednego z najardziej anabolicznych hormonow. Dzieki temu do komorek miesniowych wprowadzane sa aminokwasy,mineraly, gromadzona jest woda.
Jeden gram wegli gromadzi 3gramy wody w komorce.
Oczywiscie cukrowce o niskim IG wnosza z soba do organizmu mineraly i witaminy(produkty nie poddane obrobce).
W praktyce zawodniczej(sportowej)niemala role w zaspokojeniu naszych potrzeb energetycznych beda pelnic odzywki. Badz to weglowodanowe, badz weglowodanowo bialkowe.
Takie preparaty skladaja sie glownie z maltodextryn(sredniej dlugosci lancuchy), do tego dodane sa fruktoza i glukoza.
Takie zestawienie spowoduje szybkie odnowienie nadwatlonych rezerw glikogenu miesniowego.
Firma Kaizen sporzadzila suplement ktory swoim skladem przypomina naturalny posilek a przy tym jest lekko strawny i nie obciaza przewodu pokarmowego. Gainer taki rozni sie od dotychczas stosowanych tym ze posiada w swoim skladzie cukry i proteiny o zroznicowanej kinetyce wchlaniania.
I nadaje sie znakomicie po trenigu lub dla sportowcow zwanych Hard Gainerowcami jako zastapienie normalnego posilku(podniesienie poziomu kalorii w diecie).
Oczywiscie przy redukcji tkanki tluszczowej praktyki takie nie powinny miec miejsca i nalezy bazowac na naturalnych cukrach z duza iloscia blonnika. Zreszta sama ilosc cukrow tez ulegnie zmianie.
Wal śmiało - odpowiem na każde pytanie
TRENING OSOBISTY 604 971 921