...
Napisał(a)
Yarekboy, ciezko jakiekolwiek nalesniki uznac za odpowiednie do czestego ich szamania ale jak ma się ochote na nalesnika zawsze można zrobic nieco zdrowsza wersje
Czyli np. :
ok. 2 jajka roztrzepać ,ubić z 2 łyżkami mleka 0,5% i 2łyżkami wody gazowanej- od wody gazowanej nalesniki sa pulchniejsze. Ubic to i potem dodawać stopniowo ok.4łyżek mąki razowej. Do ciasta można dodać posiekane orzechy włoskie(rowniez stopniowo podczas ubijania) Jak ciasto jest za rzadkie bądź za geste trzeba dodac jeszcze troszke maki razowej bądź mleka.
Zdrowsza wersja ciasta już gotowa i można ja smazyc na teflonie. Nastepnie usmazony nalesnik zdejmujemy i smarujemy masą twarogową.
Zdrowsza mase twarogowa mozna zrobic np. mieszajac twarog z cynamonem,odrobina mleka lub jogurtu(zeby nie byl suchy i zbity) i rodzynkami(wtedy będzie można obyc się bez cukru) ewentualnie w ostatecznosci można dodac miodu bądź slodzik(ten juz niezbyt zdrowy). Można tez posmarowac placek najpierw dzemem a potem masa twarogowa i zwinac.Albo samą masą twarogową,a potem po zwinieciu nalesnika w rulon badz koperte i usmazeniu na teflonie, posmarowac jeszcze czyms na wierzchu np. dzemem/miodem/polac jogurtem/posypac cynamonem/podawac z owocami/i inne kombinacje.
Bedzie zdrowszy,a rownie smaczny. Ale i tak nie mozna czegos takiego traktowac jako posilek na stale w naszej diecie
Czyli np. :
ok. 2 jajka roztrzepać ,ubić z 2 łyżkami mleka 0,5% i 2łyżkami wody gazowanej- od wody gazowanej nalesniki sa pulchniejsze. Ubic to i potem dodawać stopniowo ok.4łyżek mąki razowej. Do ciasta można dodać posiekane orzechy włoskie(rowniez stopniowo podczas ubijania) Jak ciasto jest za rzadkie bądź za geste trzeba dodac jeszcze troszke maki razowej bądź mleka.
Zdrowsza wersja ciasta już gotowa i można ja smazyc na teflonie. Nastepnie usmazony nalesnik zdejmujemy i smarujemy masą twarogową.
Zdrowsza mase twarogowa mozna zrobic np. mieszajac twarog z cynamonem,odrobina mleka lub jogurtu(zeby nie byl suchy i zbity) i rodzynkami(wtedy będzie można obyc się bez cukru) ewentualnie w ostatecznosci można dodac miodu bądź slodzik(ten juz niezbyt zdrowy). Można tez posmarowac placek najpierw dzemem a potem masa twarogowa i zwinac.Albo samą masą twarogową,a potem po zwinieciu nalesnika w rulon badz koperte i usmazeniu na teflonie, posmarowac jeszcze czyms na wierzchu np. dzemem/miodem/polac jogurtem/posypac cynamonem/podawac z owocami/i inne kombinacje.
Bedzie zdrowszy,a rownie smaczny. Ale i tak nie mozna czegos takiego traktowac jako posilek na stale w naszej diecie
www.pajacyk.pl
-----------------------------
----------------------------
Poprzedni temat
Przypomnienie waznego tematu!!! nasunela sie refleksja...
Następny temat
Redukcja do oceny
Polecane artykuły