Pozdrawiam :]
----------------------------
GRUPA 0
Pierwsza była grupa 0 i jest jedną z najcześciej występujących na świecie. Osobnicy posiadający grupe 0, nazwaną grupą „myśliwych", cechują się silnym i wytrzymały układem odpornościowym oraz zdrowym systemem trawiennym. Dzięki temu grupa 0 przetrwała do dziś, chociaż głównym składnikiem pożywienia jej posiadaczy było mieso. Osoby z tą grupą krwi mają wyjątkowo wysoki poziom kwasu żołądkowego, dlatego bardzo łatwo przychodzi im trawienie miesa i przyswajanie jego składników odżywczych. Sprawnie asymiluje ten typ białek przyjednoczesnym zachowaniu równowagi pokarmowej.
••••••••••
MIESO I DROB
Grupa O dobrze rozwija się na diecie bogatej w białko zwierzęce. Pierwsi posiadacze grupy ) mieli system trawienny idealnie przystosowany do przyjmowania mięsa. Wysoki poziom kwasów w ich żołądkach pozwalał szybko rozłożyć pożywienie, aby organizm miał z niego jak najwięcej pożytku. Osoby z grupą krwi 0 mogą także spożywać wszelkie rodzaje drobiu, choć nie jest to tak ważne źródło protein jak czerwone mięso i nie ma tak korzystnych właściwości.
•WYSOCE WSKAZANE : WOŁOWINA, JAGNIĘCINA, WĄTRÓBKA, BARANINA, CIELĘCINA, DZICZYZNA
•OBOJĘTNE : KURCZAK, KACZKA, KRÓLIK, INDYK
•NALEŻY UNIKAĆ : BEKON, GĘŚ, SZYNKA, WIEPRZOWINA
----------
RYBY I OWOCE MORZA
Osoby z grupą 0 mogą cieszyć się możliwością komponowania jadłospisu, korzystając z długiej listy dostępnych bogactw morza, które są drugą grupą pokarmów bardzo bogata w białko zwierzęce. Oleje rybne są bardzo wazne dla grupy 0, gdyż niektóre odpowiedzialne za krzepnięcie składniki krwi, które rozwijały się podczas adaptacji ludzi do zmian środowiska, zanikły u grupy ). Dlatego krew grupy 0 często jest „rzadka", dłużej krzepnie. I. chociaż oleje rybne mają tendencje rozrzedzania krwi, nie stanowi to problemu dla osób z grupą 0, zapewne dlatego, że geny osób z grupą 0 wpływają na gęstość krwi inaczej niż oleje rybne. Geny zagęszczają krew poprzez czynniki powodujące krzepnięcie, a oleje rybne wpływajna lepkość. Osoby z tą grupą krwi często chorują na niedoczynność Tarczyny, dolegliwość wywołaną niewystarczająco produkcją hormonu tarczycy. Również dlatego bogactwa morz powinny być stały składnikiem ich diety.
•WYSOCE WSKAZANE : DORSZ, HALIBUT, JESIOTR, ŁOSOŚ, MAKRELA, PSTRĄG, SARDYNKI, SZCZUPAK, ŚLEDŹ,
•OBOJĘTNE : FLĄDRA, HOMAR, KARP, KRABY, KREWETKI, MAŁŻE, RAK< ŚLIMAKI, TROĆ, TUŃCZYK, WĘGORZ
•NALEŻY UNIKAĆ
----------
NABIAŁ I JAJKA
Grupa 0 może spożywać niewielką ilość produktów mlecznych, ważnego żródła łatwo przyswajalnego białka, i kilka jajek tygodniowo. Są one jednak ubogim źródłem białek dla tej grupy krwi. Dlastego osoby z grupą krwi 0, a zwłaszcza kobiety, powinny zażywać dodatkowy wapń, gdyż produkty mleczne są jego istotnym źródłem. Dla tej grupy ser jest wręcz chorobotwórczy. Właściwie nie ma wskazanych pokarmów dla grupy 0 w tej kategori.
----------
OLEJE I TŁUSZCZE
Oleje są waznym źródłem skłądników odżywczy. najlepiej używac oleju lnianego lub oliwy z oliwek. te dwa tłuszcze korzystnie wpływają na serce i asterie, mogą także pomóc w zmniejszeniu poziomu cholesterolu.
•WYSOCE WSKAZANE : OLIWA Z OLIWEK, OLEJ LNIANY,
•OBOJĘTNE : OLEJ CANOLA, OLEJ SEZAMOWY, OLEJ Z WĄTROBY DORSZA,
•NALEŻY UNIKAĆ : OLEJ Z KUKURYDZY, OLEJ BAWEŁNIANY, Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH, KROKOSZOWY
----------
ORZECHY I PESTKI
Chociaż dla osób z grupą 0 orzechy i ziarna są bogatym źródlem białek roślinnych, zazwyczej nie potrzebują ich w sojej diecie. Osoby, które sdtrają sie schudnąc, w ogóle powinny unikać orzechów, które mają wiele tłuszczu i kalori. Tylko pestki dyni (bogate w cynk) i orzechy włoskie są wysoce wzkazane dla grupy 0. pamiętaj, że spożywanie innych orzechów może zaostrzyć Twoje probemy z okrężnica.
•WYSOCE WSKAZANE : PESTKI DYNI, ORZECH WŁOSKI,
•OBOJĘTNE : KASZTANY, MASŁO MIGDAŁOWE, MIGDAŁY, MASŁO SEZAMOWE, MASŁO SŁONECZNIKOWE, SEZAM, PINIOLE, ORZESZKI PEKAN, LASKOWE,
•NALEŻY UNIKAĆ : MAK, ORZECHY BRAZYLIJSKIE, ORZESZKI NERKOWCA, ORZESZKI ZIEMNE, PISTACJE
----------
FASOLA I INNE STRĄCZKOWE
Fasole nie są dobrze przyswajane i wykorsystywane przez grupę 0. generalnie jednak fasole hamują metabolizm innych, ważniejszych skłądników odżywczych, np. pochodzących z mięsa. Fasole powodują także lekkie zmniejszenie kwasowości tkanek mięśniowych. Osoby z grupą 0 funkcjonują zaś lepiej, gdy ich tkanki mięśniowe mają odczyn kwaśny( niemylić z kwasowo-zasadową reakcją zachodząco w żołądku)
•WYSOCE WSKAZANE : FASOLA ADZUKI, FASOLA PINTO, GROSZEK "CZARNE OKO",
•OBOJĘTNE : CZARNA FASOLA, BÓB, CIECIERZYCA, FASOLA ZIELONA, FASOLA LIMEŃSKA, CZERWONA FASOLA, FASOLA SOJOWA, BIAŁA FASOLA,ZIELONY GROSZEK GROCH
•NALEŻY UNIKAĆ : FASOLA NAVY, FASOLA NERKOWATA, SOCZEWICA AMERYKAŃSKA, SOCZEWICA CZERWONA, SOCZEWICA ZIELONA
----------
ZBOŻA ZIARNA I MAKARONY
Produkty przenne w ogóle nie są tolerowane przez osoby z grupą krwi 0. Przenicę trzeba więc wyeliminować z diety. Zawiera ona bowiem lektyny reagujące z układem trawiennym i krwią oraz zaburzające prawidłowo absorpcje składników odżywczych. Powoduje także przyrost wagi, ponieważ gluten zawarty w zarodkach przenicy źle wpływa na procesy metaboliczne. Zwolniony metabolizm powoduje,, że pożywienie bardzo powoli zamienia sie w energie. w rezultacie pokarm zaczyna odkładać sie w formie tłuszczu. Nie ma żadnych zbóż wysoce wskazanych dla osób z tą grupa krwi. Moją one jeść makaron z gryki, karczocha jerozolimskiego, mąki ryżowej lub quinoa. CHociaż produkty owsiane są na liście produktów niewskazanych dla grupy 0, można podjadac je czasami, o ile nie ma sie problemów z trawieniem i nie jest sie w trakcie odchudzania.
•WYSOCE WSKAZANE : ŻADNE
•OBOJĘTNE : BIAŁY RYŻ, BRĄZOWY RYŻ, DZIKI RYŻ, MĄKA ORKISZOWA, MĄKA RYZOWA, MĄKA ŻYTNIA, AMARANT, GRYKA, JĘCZMIEŃ, ORKISZ, KAMUT, KASZA, OTREBY RYŻOWE, PROSO DMUCHANE, RYŻ DMUCHANY
•NALEŻY UNIKAĆ : KIEŁKI PRZENICY, OWSIANKA, MĄKA KUKURYDZIANA, OTRĘBY PRZENNE, PŁATKI FAMILIA, PŁATKI KUKURYDZIANE, SKROBIA, MAKARON SOBA, MAKARON SZPINAKOWY, MĄKA GRAHAMA, MĄKA PRZENNA, MAKA OWSIANA
----------
WARZYWA
Grupa warzyw odpowiednich dla grupy 0 jest liczna i stanowi bardzo istotny składnik diety. Mimo to niektóre z warzyw mogą stwarzac problemy. Niektóre warzywa z rodziny Brassica - kapusta, brukselka, kalafior i gorczyca - mogą ujemnie wpływac na funkcje tarczycy, z którą i tak zwyczajnie nie dzieje sie najlepiej w przypadku grupy 0. ZXielone warzywa liściaste, bogate w witaminę K, takie jak sałata rzymska, brokuły i spzinak, sa zaś bardzo wskazane. Warzywa bulwiaste jak bakłażan czy ziemniaki moga być przyczyną artretyzmu, ponieważ ich lektyny osiadają w pobliżu tkanek dotykających stawów. Lektyny znajdujące sie w kukurydzy wpływają na porodukcje insuliny, co może prowadzic do otyłości i cukrzycy.
•WYSOCE WSKAZANE : BOĆWINA, BROKUŁY, CEBULA CZERWONA, CEBULA HISZPAŃSKA, CEBULA ŻÓŁTA, CHRZAN, CYKORIA, CZERWONA PAPRYKA, CZOSNEK, DYNIA, KARCZOCH AMERYKAŃSKI, MNISZEK, PASTERNAK, PIETRUSZKA, POR, RZEPA, SAŁATA RZYMSKA, SŁODKIE ZIEMNIAKI, SZPINAK, GLONY MORSKIE
•OBOJĘTNE : zIELONA PAPRYKA, ŻÓŁTA PAPRYKA, BRUKIEW, BURAKI CZERWONE, CEBULA DYMSKA, CEBULA ZIELONA, CUKINIA, KMINEK, FASOLKA LIMEŃSKA, GROCH CUKROWY, IMBIR, RZODKIEW,KOPER, KOLENDRA, MARCHEW, OGÓREK, PĘDY BAMBUSA, POMIDORY, SAŁATA, SELER, SZPARAGI
•NALEŻY UNIKAC : CZERWONA KAPUSTA, CZERWONE ZIEMNIAKI, CZARNE OLIWKI, GORCZYCA, KALAFIOR, OLIWKI GRECKIE, OLIWKI HISZPAŃSKIE, KUKURYDZA, PIECZARKI
----------
OWOCE
Oprócz tego że owoce są dla grupy 0 ważnym żródłem witamin, minerałów i błonnika, mogą zastąpić w diecie chleb i makarony. Kawałek owocu posłuży osobie z grupą krwio 0 dfużo lepiej niż kromka chleba, przyczyni sie także do utraty wagi(jeśli chcemy sie odchudzać). Śliwki i figi są wysoce wskazanym pożywieniem. Wiekszość ciemnoczerwonych, niebieskich i purpurowych owoiców wywołuje odczyn zasadowy w układzie trawiennym grupy 0. Pomarańcze, mandarynki i truskawki są niewskazane ze względu na wysoką zawartość kwasu, Grejfruty także są bardzo kważne, ale po zjedzeniu wykazują odczyn zasadowy, można wiec włącyzć je do diety grupy 0.
•WYSOCE WSKAZANE: ŚWIERZE I SUSZONE FIGI, CIEMNE ŚLIWKI, CZERWONE ŚLIWKI, ZIELONE ŚLIWKI, SUSZONE ŚLIWKI
•OBOJĘTNE : AGREST, ANANAS, ARBUZ, BANAN, BORÓWKI, BRZOZKWINIA, CVZARNA PORZECZKA, WINOGRONA, WIŚNIE, CZERWONA PORZECZKA, CZARNA PORZECZKA, WINOGRONA, CYTRYNY, DAKTYLE, GRANAT, GREJFRUT, JAGODY,KUMKWAT, LIMONA, MALINY, MORELE,MELON,
•NALEŻY UNIKAC : JEŻYNA, MANDARYNKI, ORZECHY KOKOSOWE, POMARAŃCZE, RABARBAR
----------
HERBATY ZIOŁOWE
Herbatki ziołowe wzmacniaja odpornośc grupy 0, zwłaszcza łagodzą podrażnienia układu odpornościowego i trawiennego. Wskazana lukrecja łagodząca podrażnienia w żołądku. herbatki z mięty pieprzowej , pietruszki, owocu dzikiej róży i sarsaparilli mają kojący wpływ
•WYSOCE WSKAZANE : CHMIEL ZWYCZAJNY, CAYENNE, IMBIR, KOZIERADKA POSPOLITA, LIPA, MIĘTA, MNISZEK,MORWA, OWOC DZIKIEJ RÓŻY, PIETRUSZKA, SARSAPARILLA
•OBOJĘTNE : GŁÓG, SZANTA, KOCIMIĘTKA, KRWAWIK POSPOLITY, LIŚCIE MALIN, RUMIANEK, SZAŁWIA, TYMIANEK, WALERIANA, ZIELONA HERBATA, ŻEŃSZEŃ
•NALEŻY UNIKAĆ : LIŚCIE TRUSKAWKI, LUCERNA, ŁOPIAN, RABARBAR, SENES, SZCZAW, ZNAMIONA KUKURYDZY
*Chcąc wielkie dokonać rzeczy, trzeba tak żyć, jakbyśmy nigdy nie mieli umierać*