Cykliczna dieta węglowodanowa
Najpierw zaczęto analizować mechanizm rozrostu mięśni pod wpływem wysokokalorycznej diety węglowodanowej. Okazało się, że nadmiar węglowodanów prowadzi do zwiększonego poziomu insuliny we krwi, a to z kolei wywołuje podwyższone ciśnienie osmotyczne wewnątrz komórek mięśniowych. Ciśnienie to powstaje na skutek wprowadzania do komórek dużej ilości wody, aminokwasów i składników energetycznych, a reakcja organizmu na to jest dość oczywista - pogrubianie ścianek komórek tak, aby mogły wytrzymać to podwyższone ciśnienie.
Obserwowane jest przy tym powiększenie naczyń krwionośnych, co sprzyja efektowi „napompowania" mięśni. Ale jak uzyskać taki stan przy obniżonym spożyciu węglowodanów i niższym poziomie insuliny? Badania wykazały, że jeśli nagle obniżamy spożycie węglowodanów poniżej średniej normy, to - co prawda - poziom insuliny będzie niski, ale organizm zareaguje w ten sposób, że przysadka mózgowa „wyrzuci" do krwi duży strumień hormonów anabolicznych w celu przetrwania zagrożenia. Głównymi składnikami tego strumienia będzie hormon wzrostu i hormon IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu). Oba te hormony przejmą częściowo działanie insuliny, powodując, że połowa aminokwasów pozostawionych przez insulinę zostanie wprowadzona do wnętrza komórek. Spowoduje to, że organizm przejdzie w fazę rozrostu mięśni wywołaną działaniem tych hormonów anabolicznych.
Te przemiany zachęciły naukowców do opracowania takiej diety, która mogłaby wykorzystać w praktyce wyżej opisane procesy biochemiczne. Powstała więc cykliczna dieta węglowodanowa, polegająca na zmiennym spożyciu węglowodanów. Jeśli w normalnej, wysokokalorycznej diecie w okresie zwiększania masy mięśniowej spożywaliśmy dziennie przykładowo 3500 kcal, to przy przejściu na dietę cykliczną, w której zmiany spożycia węglowodanów o 500 kcal wprowadza się co 2 tygodnie, schemat żywieniowy wyglądałby następująco:
Tydzień 1 i 2 2750 kcal
Tydzień 3 i 4 3250 kcal
Tydzień 5 i 6 2250 kcal
Tydzień 7 i 8 2750 kcal
itd. Ogólnie obniżyliśmy więc spożycie kalorii, co przyczyni się do zmniejszenia poziomu tkanki tłuszczowej, ale sposób, w jaki to zrobiliśmy, pozwoli nam na utrzymanie masy mięśniowej na dotychczasowym poziomie."
zrodlo: wp.pl (chyba ,nie jestem pewny na 100 %) :P
jestem ciekaw co o tym sadzicie (acha... jak bylo to sorry)
A ile Ty wyciskasz aby mnie pouczac !!!? :P