Takie pytanie - podobno oddanie 450ml krwi to dla organizmu "strata" 4500kcal... Kompensować to dietą?? Jak? Po ile, jakoś dziennie? Myślę o 1500kcal po oddaniu krwi, nastepny posiłek 1000kcal (gdy normalnie posiłki mam 300-400kcal wieczorami - wtedy krew oddaję).
Nigdy się nie zastanawiałem nad tym faktem, ale się redukuję, więc nie chciałbym też zachwiać tej diety za bardzo (bo pewno zachwianie bedzie, ale trudno)
Aha, jakies suple brac po oddaniu krwi? Żelazo, itp? Jak sądzicie? Jakieś rady żywieniowe?
W archiwum znalazłem tylko pytania, czy nie wpłynie to na trening, wydolność, itd... Ale to tam pikuś, wiem, że organizm będzie słabszy... Tylko nie chcę zrobić tutaj efektu yoyo w diecie, lub też wpierniczyć za dużo...
Poradźcie. Dzięki.
WW
blat i ogień