Sól Himalajska Krystaliczna to najczystsza sól Ziemi. Absolutnie nieskazitelna i naturalna, powstała w miejscu , gdzie setki milionów lat temu energia słoneczna osuszyła pierwotny ocean. Posiada forme kryształkow o perfekcyjnej , szlachetnej podobnej do diamentu strukturze , krztałtowanej pod wpływem ogromnych ciśnien.
Sól ta wydobywana jest z 400-600 metrow głębokości
W przeciwieństwie do powszechnie używanego , szkodliwego chlorku sodu, himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwosci prozdrowotne.
Zawiera ona aż 84 minerały w formie koloidalnej , niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek , dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała .
Sól Himalajska stosowana w kuchni , uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie. W tym miejscu należy podkreślić iż Sól Himalajska nie posiada zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie w przypadku soli morskiej . Zatopione tankowce uwalniają milony ton chemicznych substancji osadzają się w wodzie, z której czerpana jest następnie sól.
Źródło: natura24.pl
Jak myślicie, czy warto ją stosować w kuchnii ? Ja w domu jak wiadomo, mam zwykłą sól i używam bardzo sporadycznie, praktycznie tylko do jajek, albo surówek. Ostatnio właśnie przymierzam się, żeby sobie tą himalajską kupić.
Co sądzą nasi Specjaliści ?
Pozdrawiam.
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-02-16 14:16:28