Szacuny
0
Napisanych postów
13
Wiek
35 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
578
mam pytanie dotyczące indeksu glikemicznego kilku produktów,
w artykułach na sfd dla ryżu brązowego podawane są wartości w przedziale 55-76 co oznacza że raz jest on zaliczany do produktów o niskim indeksie, a raz bardzo wysokim,
drugi produkt to kasza jęczmienna. znalazłem post w którym jej ig było określane w granicach 20-29. Z kolei kasza gryczana ma id ok. 54. Wydaje mi się to dziwne że biała kasza mi niższe id od ciemnej
ciekawostka-portal farmaceutyczny-http://www.pfm.pl/u235/navi/200076, jest inna podziałka apropo niski, średni, wysoki niż na innych tabelach na innych stronkach...
Szacuny
0
Napisanych postów
13
Wiek
35 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
578
https://www.sfd.pl/Poznaj_indeks_glikemiczny-t208538.html tu jest ten ryż brązowy 76, ale ta tabela chyba jest jeszcze bardziej pokręcona niż myślałem, chleb ciemny ma większe ig niż biały, coś się komuś pomyliło chyba,
masz rację 55 jest raczej odpowiednią i najczęściej podawaną wartością,
Szacuny
11150
Napisanych postów
51595
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
IG nie jest dokładnym wyznacznikiem tego czy produkt węglowodanowy jest ok czy nie.
Na przykład sacharoza - cukier stołowy ma IG coś koło 50, nie pamiętam dokładnie ile. A ryż brązowy jak sam napisałeś wyżej, ma większe IG. Co wybierzesz, co będzie lepsze?
Ryż brązowy, mimo tego, że ma wyższe IG.
IG produktu zależy też od tego ile cukru będzie. IG marchewki wynosi 95 a po zjedzeniu wzrost cukru we krwi jest bardzo powolny i niski.
Cukier stołowy zawiera same węglowodany. Po zjedzeniu, szybko jest trawiony chemicznie. Ryż ma błonnik, i wiele mniej cukru niż cukier stołowy.
Po za tym produkty jedzone obok również wpływają na IG.
IG ryżu będzie niższe, jeżeli zjemy wraz z nim mięso.
A będzie wyższe, jeżeli zjemy je samo.
Szacuny
0
Napisanych postów
13
Wiek
35 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
578
Dane są różne ale rzeczywiście marchewka gotowana ma większe ig niż sacharoza. Może w tym wypadku lepiej posłużyć się wskażnikiem gl , ten wskaśnik marchewka będzie miała chyba dużo niższy niż sacharoza.
Dzięki za rady