https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
Nie jest to samodzielna praca, ani moja, ani Mateo_1983 zaś cytat z książki "Żywienie człowieka - Zdrowego i chorego" pod redakcją Jana Hasika oraz Jana Gawęckiego.
Mam nadzieję, że dzięki niemu wielu z Was uzupełni swoją dietę w te kwasy, gdyż wielu o nich zapomina. Jeżeli nie czytałeś pierwszej części artykułu, to zanim przeczytasz ten, weź się za część 1.
Do NNKT zalicza się kwas linolowy (LA, 18:2 n-6), linolenowy (LNA, 18:3 n3), arachidonowy (AA, 20:4 n-6). Ten ostatni może być syntetyzowany w organizmie z kwasu LA, dlatego nie zawsze musi byc uznawany za niezbędny. NNKT wchodzą w skład fosfolipidów błon komórkowych, w których stają się prekursorami ikosanoidów - prostanoidów [prostoglandyny (PG), prostacykluny (PGI), tromboksany (TX)] i leukotrienów (LT). Prostacykliny i tromboksany działają antagonistycznie.TX są syntetyzowane w płytkach krwi, powodują skurcz naczyń i agregację płytek. PGI natomiast sa wytwarzane przez ściany naczyń i hamują agregację płytek. Właściwości prostanoidów pochodzących z kwasów n-6 i n-3 różnią się między sobą pod pewnymi względami.
Przemiany kwasów n6 prowadzą do powstania m.in. prostacykliny PGI2 i tromboksanu TX2, natomiast kwasów n3 - prostacykliny PGI3 i tromboksanu TX3. Działanie przeciwagregacyjne na płytki krwi PGI2 jest takie same jak PGI3, ale działanie proagregacyjne TX2 jest silniejsze niz TX3. W rezultacie gdy kwasy n3 są wypierane przez kwasy n6 w fosfolipidach błon komórkowych, procesy proagregacyjne przeważają nad procesami antyagregacyjnymi. Jak wiadomo, procesy zakrzepowe krwi uważane są za bardzo istotne w rozwoju miażdżycy. Tak więc niedobory kwasów n3 można uznać za niekorzystne ze względu na zwiększone ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych w naczyniach.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-03-29 21:56:44
Mateo miał rację, że nikt tego nie będzie czytał. Można usunąć.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-03-30 10:17:04