którzy chyba nie w pełni rozumieją ich własciwości odnosnie poprawy stanu zdrowia i kondycji fizycznej. pozwólcie mi
rozwinąc ten temat, tak abyscie mogli docenic wielkośc białek.
Z historycznego punktu widzenia słowo proteiny pochodzi z greckiego proteos/protios co według definicji oznacza
"pierwszej klasy". to cos o najwyzszej wartosci, już w czasach sokratesa stwierdzono ze białko to najwazniejszy makroelement.
Jezeli w twojej codziennej diecie nie bedzie wcale białka, rozwinie sie u ciebie choroba znana jako kwashiorkor. Brak protein doprowadzi
do fizycznego i umysłowego uposledzenia, prowadzacego do spiączki, a nastepnie smierci. Zatem deficyt białekw diecie, zwłaszcza jeśli
ogólnie spożywa sie go za mało jedzenia, jest szkodliwy dla zdrowia.
Z drugiej strony w naszym kraju brak protein nie jest poważnym zmartwieniem, zwłaszcza w grópie osób aktywnych fizycznie, które nie
cierpią na deficyt tego składnika odżywczego.
Z "sercowego" punktu widzenia wydaje sie, ze diety o wiekszej zawartości białek (a zwłaszcza to bogate w tłuszcze jednonienasycone)
zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, a prawdopodobnie także raka.
wiekszośc entuzjastów fitness dba jednak przede wszystkim o to, by ich pożywienie maksymalizowało
rezultaty cwiczeń i utrzymywało tkankę tłuszczową na własciwym poziomie.
Dzieki przeczytaniu tego art. dowiesz sie, jakie sprawdzone sztuczki zastosowac, aby osiągnąc szczupłe mieśnie, bez utraty ich rozmiarów,
odnowic zasoby energi bez koniecznosci siegania po dodatkowe srodki pobudzające oraz wreszcie najeśc sie do syta.
BIAŁKO PILNIE POTRZEBNE
Czesto widzimy jak u ludzi, którzy wczesniej znacząco stracili na wadze, liczba kilogramów znów mocno podnosi sie i spada.
Czy ludzie szczupli jedząinaczej, aby utrzymac wage w ryzach?
powiedzenie osobie z nadwagą albo takiej, która stara sie poprawic formę, aby jadła mniej, a cwiczyła wiecej jest chyba zbytnim
uproszczeniem. Zakładamy, ze nie karzda osoba walcząca ze swoją wagą robi to we własciwy sposób.
Jeżeli przyjrzymy sie, jak aktywni (lub nieaktywni) jesteśmy w porównaniu do naszych przodków sprzed 100 lat, okarze sie ze straszne
z nas leniwce.
Niektórzy twierdzą, ze stosunkowo łatwo jest stworzyc smaczną diete dostarczającą dziennie 2500 kcal, ale czy jest to możliwe
na poziomie 1800 albo nawet 1600 kcal? wiekszośc mężczyzn nie musi schodzic poniżej 2000 kcal, aby stracic na wadze, a ci o wiekszych
rozmiarach (ze wzgledu na bydowe ciała lub mase mięsniową) i przy takiej dawce kcal mogą chudnąc za dużo w zbyt krótkim czasie.
Jest jednak sposób by zbudowac dietę redukcyjną tak, byś nie rzucał sie na wszystko co sie rusza. tak naprwade, naukowcy twierdzą
nawet, ze na tej diecie będziesz czuł sie w pełni najedzony.
Ostatnio dr. David Weigle wraz ze współpracownikami odkrył ze dzieki zwiekszeniu ilosci białka w diecie z 15 do 30 procent a zmnieszeniu
tłuszczy z 35 do 20 procent, przy jednoczesnum utrzymaniu weglowodanów na dotychczasowym poziomie i nie zmienianiu ogólnej liczby
przyjmowanych kalorii, można doprowadzic do znacznego spadku wagi.
Wiemy dobrze ze diety zmniejszonej liczbie weglowodanów, a zwiększonej białka i tłuszczy skutkują znaczną utratą wagi.
Z drugiej strony, skutecznie odchudzają diety wysokowęglowodanowe (oczywiście te zawierające weglowodany o dużej ilości błonnika
i o niskim IG) połączone ze spożyciem niewielkiej ilości tłuszczu.
Tymczasem w typowej amerykańskiej diecie rodzaj zjadanych weglowodanów i tłuszczów nie odpowiada tym, które podczas badań
naukowych przyniosły najlepsze rezultaty w odchudzaniu. Innymi słowy, ludzie nie chudną, przeżuwając jedzenie z McDonalda.
Wracając do badań Weigla, gdzie nie było ograniczeń co do ilości spożywanego jedzenia, ale zwiekszono ilosc białek w diecie, badani czuli
sie bardziej najedzeni, jedli mniej, chudli, a 76 procent utraconej przez nich wagi stanowił tłuszcz. Naukowcy przypuszczają ze zamienienie
kalorii pochodzących z tłuszczu na te pochodzące z białka było sztuczką mającą zwiekszyc uczucie sytości bez drastycznego obcinania
kalorii, aby schudnąc.
JAKI RODZAJ BIAŁEK
Koncepcja jest nastepujaca:
kiedy w twojej diecie zawartosc białka jest podwyższona (przynajmniej 20 procent wszystkich przyjmowanych kalorii), w efekcie
tempo przemiany materii i uczucie sytości wzrastają (dłużej czujesz sie pełny i jesteś mniej głodny), jesz mniej
i w ciągu dnia spalasz więcej kalorii-końcowym rezultatem jest utrata wagi.
W rzeczywistości okazuje sie , ze dzieki zamianie węglowodańów i nasyconych tłuszczów na białka poprawiają sie także markery
chorób serca oraz poziom insuliny i cukru we krwi.
Rodzaje, czy inaczej żródła białek na których koncentrowano sie w badaniu to czerwone mięso (chude), drób, ryby, jaja, produkty nabiałowe,
orzechy i soja. Ponadto środowisko kulturystyki i fitness pokazuje nam, ze suplementy białkowe, takie jak białko serwatkowe (izolat, koncentrat
czy inne rodzaje),kazeina micelarna, hydrolizaty białka pszenicznego, batony białkowe i inne żródła białka także mogą byc wykorzystywane do
promowania zdrowego sposobu odżywiania sie. Jednym ze sposobów na bialko jest zjedzenie go jako pierwszego podczas karzdego posilku.
Jasne czasami mieszamy jedzenie na talerzu, ale byc może jeśli skoncentrowalibyśmy sie najpierw na zjedzeniu białka, to kontrolowanie wagi
i poziomu tluszczu byłoby łatwiejsze.
Diety w których ilośc biała jest wysoka, a węglowodanów niska lub umiarkowana, skutkują większym spadkiem wagi niż diety tradycyjne.
Ponadto odnotowano ze to nie weglowodany, ale właśnie białko jest ważnym czynnikiem pomagającym w gubieniu kilogramów, przynajmniej
krótkookresowo. Rezultatem dodania bialek do diety jest zwiekszone uczucie sytości- to wlasnie dlatego diety wysokobiałkowe są metaboliczne
korzystniejsz, jeśli chodzi o spadek wagi.
Idealna dieta odchudzająca powinna zawierac od 35 do 50 procent węglowodanów, 25 do30 procent białka i 25 do 35 procent tłuszczu.
Najkorzystniej jest gdy główna cześc niezbędnego białka pochodzi z serwatki, dodanie białka serwatkowego do posilku zawierającego weglowodany
o wesokim IG, skutkuje lepszą kontrolą poziomu insuliny i cukru we krwi po posilku niż w przypadku, gdy nie użyto białka. Powinno sie uzywac białka
serwatkowego jako białka wywolującego anabolizm (jest insulnogenne)
U przeciętnej osoby białko serwatkowe pobudza wytwarzanie insuliny. Jeśli po treningu przyjmisz dawkę bialka serwatkowego w połączeniu z
węglowodanami, to wzmożony dzieki temu obieg insuliny przyczyni sie do nasycenia mięsni aminokwasami, co ostatecznie doprowadzi do lepszej
syntezy białka w mięsniach.
Białko serwatkowe pomaga zatem rosnąc mięsniom na dwa sopsoby i to własnie na nie powinien paśc twój wybór, kiedy myslisz o suplach białkowych
PODSUMOWANIE
A zatem dodanie do diety białka, a zmniejszenie ilości i rodzajów tłuszczumoże stac sie sposobem na spadek wagi dlugoterminowe utrzymanie
na niskim poziomie, proste prawda?
W ciągu ostatnich paru lat opublikowano mnustwo badań na tan temat: jedz więcej białka, czuj sie bardziej syty, i gub tkanke tłuszczową.
Jeśli przy karzdym posiłku dopilnujesz, by jedną trzecią porcji na talerzu zajmowało bialko, a weglowodany były bogate w błonnik, to kontrolowanie wagi będzie
łatwiejsze niż myślisz.
Dieta bogata w białko to znakomity sposób, aby byc mniej głodnym i dobry schemat żywieniowy- w nieskomplikowany sposób masz wage pod kontrolą,
zdrowy poziom lipidów, stabilnu poziom cukru we krwi i czujesz sie naładowany energią.
Jeżeli do tej pory w twojej diecie białko stanowiło 30 procent, spróbuj znaleśc wysokobiałkowe zaminniki tego co lubisz.
np jesli lubisz mleko to kupuj takie ze zwiekszoną iloscią białka, podobnie ser bialy-wybisz odtłuszczony i bogaty w białko itp itd
żródło:
fitnes autohrity
życie jest za krótkie żeby byc małym
http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html