witam
na początek musisz policzyc swoje
zapotrzebowanie kcal
nastepnei należy dokonac rozkładu na BTW i ułozyc pod to jadłspis posiłki co 2,-3,5godz 5-6dziennie
usun z menu:białe pieczywb,zwykły makaron,masło,tłuste kiełbasy,miesa,cukier,fast-foody,słodycze,napoje gazowane i inne tego rodzaju zapychacze
skup sie
na
weglowdany:kasza gryczana,jeczmienna,manna,kus-kus,ryz biały,brązowy,makraon durum,razowy,chleb razowy,graham,płatki owsiane
białko:mieso:piers z kuraka,indyka,udziec indyczy,wołowy,poledwica wołowa,rozstbaef wołowy,czasem schab,karkówka,udka ryby:mintaj,panga,morszczuk,dorsz,halibut,pstrąg,makrela wedzona,tunczyk z puchy,jajka,twaróg
tłuszcz:oliwa z oliwek,olej lninay,olej krokoszowy,orzechy,pestki słonecznika,dyni,sezam,siemie lniane,tran
policz z tego zapotrzebowanie kcal
1. mnozymy wage x 24 godziny = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
2. BMR x wspolczynnik aktywnosci = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne
dodaj na poczatek 400kcal potem jak nie bedzei szło dodawaj stopniowo max do 700-800kcal
Wspolczynnik aktywnosci:
? Bardzo aktywny = 1.4 - 1.5 (Codzienne intensywne cwiczenia + praca fizyczna przez wieksza czesc dnia)
? Aktywny = 1.3 1.4 (Codzienne intensywne cwiczenia + praca 'na nogach')
? Srednio Aktywny = 1.1 - 1.2 (Cwiczenia 3 razy/tydzien + praca siedząca)
? Nisko Aktywny = 1 (brak cwiczen + praca siedzaca)
Zmieniony przez - koles08 w dniu 2008-08-03 11:05:47
Zmieniony przez - koles08 w dniu 2008-08-03 11:07:15