...
Napisał(a)
nie moge juz patrzec na gotowanego kurczaka, dlatego moja matka ostatnio go smazy. smazy na oliwie z oliwek. zazwyczaj pozniej, cala usmazona patelnie 'przelewa' do garnka. no i wiadomo, kiedy chce odgrzewam sobie 150g wg zapotrzebowania. moje pytanko odnosi sie do tego tzw 'sosu'. zaznaczam ze ten 'sos' jest jak najbardziej naturalny, nie jest zageszczany, nie dodaje do niego nic oprocz przypraw i na koniec wody. zawsze wsuwam go razem z kurczakiem. to chyba dobrze prawda? witaminy z wysmazonego kurczka itd? ale jak liczyc tluszcz z oliwy? przeciez nie moge go po prostu zwazyc, bo kura na koniec zalewana jest woda. poza tym kurczaka gotuje na kilka dni wiec tym bardziej problem z tym wazeniem. co zrobic?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Jak nie mozesz patrzec na gotowane to go uduś, upiecz lub nawet wrzuc na grilla, wybrales smazenie - czyli najgorszy sposob. Zmien to, bedzie zdrowiej.
Oliwe liczysz prosto, tyle ile jej wlales na patelnie, wszystko liczysz przed obrobka. Zdr.
Zmieniony przez - zaglebieSC w dniu 2008-08-13 20:12:15
Oliwe liczysz prosto, tyle ile jej wlales na patelnie, wszystko liczysz przed obrobka. Zdr.
Zmieniony przez - zaglebieSC w dniu 2008-08-13 20:12:15
...
Napisał(a)
W dodatku smażenie na oliwie z oliwek jest jeszcze bardziej nie zdrowe niż Ci się wydaje. Jest dużo lepszych sposobów na przyrządzenie kury niż smażenie.
...
Napisał(a)
to na czym smazyc? albo inaczej - jak upiec kure by nie byla twarda? kilka razy sprobowalismy w piekarniku i za kazdym razem - kamien! pewnie bylaby mieksza gdyby polewalo sie ja tluszczem, prawda?
...
Napisał(a)
"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html
...
Napisał(a)
Oliwa to najgorszy wybór do smażenia, nie mówiąc o samym smażeniu jako nieciekawym systemie obróbki.
Jak już musisz smażyć, to lepszy w tym celu jest smalec (nie utlenia się).
Jeśli chodzi o pieczenie, to możesz piec w zamkniętym naczyniu (np. brytfanna) ze znikomą ilością tłuszczu. Wtedy mięso tak nie twardnieje.
Pozdrawiam!
Jak już musisz smażyć, to lepszy w tym celu jest smalec (nie utlenia się).
Jeśli chodzi o pieczenie, to możesz piec w zamkniętym naczyniu (np. brytfanna) ze znikomą ilością tłuszczu. Wtedy mięso tak nie twardnieje.
Pozdrawiam!
Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
...
Napisał(a)
proponuje
parowanie
gotowanie
pieczenie
duszenie
przyprawiasz piers kładziesz na folie aluminiowa na blache i do piekarnika i tak pieczesz
parowanie
gotowanie
pieczenie
duszenie
przyprawiasz piers kładziesz na folie aluminiowa na blache i do piekarnika i tak pieczesz
Polecane artykuły