CHOLINA:
-Ciecierzyca
-Jarmuż
-Biała Kapusta
-Kalafior
-Kiełki pszenicy
-Lecytyna sojowa
-Orzechy ziemne
-Płatki owsiane
-Soczewica
-Soja
-Wątroba cielęca
-Żółtka jaj kurzych
1. Odpowiada za prawidłową strukturę błon komórkowych
2. Jest prekursorem acetylocholiny, która działa jako neuroprzekaźnik
3. Jest składnikiem lecytyny, będącej ważnym składnikiem błon komórkowych
KWAS FOLIOWY:
-Awokado
-Banan
-Brukselka
-Burak
-Ciecierzyca
-Cykoria
-Pomarańcze
-Mandarynki
-Brzoskwinie
-Drożdże piwne
-Fasola
-Biała kapusta
-Kiełki
-Większosc produktów zbożowych
-Soczewica
-Szparagi
-Warzywa liściaste i zielone
-Wątroba cielęca
1. Odpowiada za prawidłowe wytwarzanie krwinek czerwonych
2. Pobudza prawidłowy wzrost organizmu
3. Wspomaga metabolizm aminokwasów
4. Wspomaga syntezę białek i kwasów nukleinowych
5. Ma wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, nerwowego, narządów płciowych oraz krwinek białych
NIACYNA- KWAS NIKOTYNOWY-PP-B3:
-Drożdże piwne
-Fasola
-Groch
-Ryby- halibut, łosoś, tuńczyk
-Indyk
-Kurczak
-Orzechy ziemne
-Produkty zbożowe
-Wieprzowina
-Ziemniaki
1. Leczy pelagrę
2. Obniża poziom cholesterolu
3. Obniża poziom trójglicerydów
4. Leczy zawroty głowy i tzw. dzwonienie w uszach
KWAS PANTOTENOWY- B5:
-Awokado
-Banany
-Brokuły
-Warzywa liściaste- ciemnozielone
-Groch
-Jaja
-Kraby
-Kurczak
-Orzeszki ziemne
-Produkty pełnoziarniste
-Soczewica
-Soja
-Zarodki pszenne
1. Pomaga w prawidłowym wzroście i rozwoju organizmu
2. Jest niezbędna w procesach przekształcania pożywienia w energię
KOBALAMINA- B12:
-Jaja
-Ryby- makreka, flądra, sardynki, śledzie, ryby morskie duże
-Małże
-Ostrygi
-Mleko
-Nabiał
-Ser Żółty
-Wołowina
1. Pobudza prawidłowy wzrost u rozwój organizmu
2. Leczy niektóre rodzaje uszkodzeń nerwowych
3 Potrzebna osobom w diecie bezmięsnej
4. Stosowana w leczeniu niedokrwistości i przy chorobie Alzheimera
ALFA-TOKOFEROL-WITAMINA E
-Awokado
-Brokuły
-Krokosz
-Kukurydza
-Migdały
-Słonecznik
-Orzechy (brazilijskie, laskowe, włoskie, ziemne)
-Oleje (arachidowy, bawełniany, kukurydziany, sojowy, rzepakowy, z zarodków pszennych)
-Szparagi
-Szpinak
-Przetwory zbożowe
-Zarodki pszenne
1. Wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu
2. Działa przeciwzakrzepowo
3. Pobudza prawidłową produkcję krwniek czerwonych
4. Chroni przed rakiem prostaty
5. Jest silnym antyoksygantem
Może się komuś przyda.
Źródło: Kulturystyka i fitness SPORT dla wszystkich