Czas przygotowania(bez gotowania ryzu i kaszy): 20minut
poziom trudności: łatwy
koszt(1 porcja): ok. 3,5-4zł
B:43g
T:4g +(opcjonalnie 5g oliwy z oliwek na mieszanke kaszy z ryzem)
W:74g
Kcal: 514
Produkty:
-1/2 szklanki soku jabłokwego(opcjonalnie)
-1 łyzeczka przyprawy Zlocisty kurczak Kamis(konieczna:) )
-150g piersi z kurczaka
-100g mieszanki chińskiej
-50g ryzu wymieszanego z 50g kaszy gryczanej(koniecznie gryczana)- wczesniej ugotowane
-łyżka sosu sojowego
-chili i pierprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Piers kroimy w grubsze plastry i tłuczemy tempym narzędziem (z typowo studenckiego mieszkania wybrałem butelke po piwie- idealnie się nadaje) dalikatnie aby nie zmiazdzyć mięsa, potem calosć posypujemy łyzeczką przyprawy w/w + odrobina chili odstawiamy na 15 min. a w tym czasie dodajemy 5g-10g oliwy z oliwek na mieszankę kasza-ryż, posypujemy to chili i wsadzamy do piekarnika (220 na 10min. z termoobiegiem), ja uzyłem jednak patelni teflonowej i smazyłem to przez 5 minut bez tłuszczu potem wlałem sok jabłkowyi poczakalem az odparuje(musi być duzy ogien). Teraz wrzucamy na teflon kurczaka i obsamazamy z obu stron bez tłuszczu(i tak się ąłdnie zarumieni), jak kurczak nabierze koloru dodajemy warzywa i na nie łyzkę sosu sojowego.
GOTOWE ŻYCZĘ SMACZNEGO(moze nie wygląda najlepiej ale smakuje spoko)
Danie nie zawiera soli, oleju a do tego jest bardzo smaczne a mieszanka kaszy z ryzem daje bardzo ciekawy smak i przerywa monotonię ciągłego żarcia ryżu :D
Zmieniony przez - disturbian w dniu 2008-11-19 15:59:46