1. Świeżość produktów spożywczych
Nie ładuj do lodówki za dużo rzeczy. To sprawia, że powietrze nie może swobodnie przepływać pomiędzy produktami i chłodzenie jest nierównomierne. Zacznij od przejrzenia tego, co zalega w lodówce. Niektórych rzeczy trzeba się pozbyć, bo ich czas przechowywania jest ograniczony. Oto kilka przykładów, jak długo można przechowywać rzeczy w lodówce :
Masło: w lodówce - 10-15 dni; w zamrażarce - 6-8 miesięcy
Kiełbasa: w lodówce - 3-5 dni; w zamrażarce - 2-4 miesiące
Drób surowy: w lodówce - 2-4 dni; w zamrażarce - 8-10 miesięcy
Ser żółty: w lodówce - 10-14 dni; w zamrażarce - 2-4 miesiące
Ryby surowe: w lodówce 1 dzień; w zamrażarce - 2-4 miesiące
Warzywa: w lodówce - 3-8 dni; w zamrażarce - 8-10 miesięcy
Owoce: w lodówce - 2-10 dni; w zamrażarce - 10-12 miesięcy
2. Nalej do szklanki
Nie pij napojów prosto z butelki albo z kartonika. Po pierwsze opakowania są z reguły zakurzone i brudne, po drugie, pijąc, wpuszczasz do środka bakterie z jamy ustnej, które znajdują tam doskonałe warunki do rozmnażania.
3. Nie bój się mikrofali
Na temat przygotowania jedzenia w mikrofali krąży mnóstwo nieprawdziwych informacji. Naukowcy są jednak zgodni. Kuchenka mikrofalowa nie tylko pozwala na podgrzanie potrawy bez tłuszczu, ale także zachowuje wszystkie wartościowe składniki. I jest higieniczna. działanie mikrofali polega na szybkim podgrzaniu molekuł wody w potrawie, co jednocześnie zabija bakterie.
4. Używaj przypraw
Nadmiar soli jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Zatrzymuje wodę w organiźmie i niebezpiecznie podnosi ciśnienie krwi, długotrwałe nadużywanie może przybliżyć ryzyko zawału, wylewu i kamienicy nerkowej. W Polsce jemy co najmniej 2-3 razy więcej soli niż powinniśmy. Bezpieczna dzienna dawka to ilość mieszcząca się na końcu noża. Potrawy mało słone wydają nam się bez smaku ? Używajmy ziół. Ziołowe przyprawy pozwalają zmniejszyć ilość zjadanej soli, gdyż wydobywają smak i aromat z potraw. Dodatkowo poprawiają trawienie, a czarny pieprz zwalcza też rakotwórcze zarodniki pleśni.
Artukuł wydawał mi się ciekawy więc postanowiłem wrzucić go tutaj, być może nie wszyscy posiadają te informacje w głowie
Źródło : Dieta i Fitness; Polska The Times
Zdr.
Zmieniony przez - zaglebieSC w dniu 2009-01-08 20:08:14