indeks glikemiczny (Glycemic Index) - zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi
Porównanie krzywej wzrostu poziomu glukozy we krwi po 120 minutach od spożycia produktu w ilości dostarczającej 50 g przyswajalnych węglowodanów oraz równoważnej ilości czystej glukozy.
Dla glukozy przyjęto arbitralnie wartość indeksu glikemicznego równą 100
Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danego węglowodanu, tym wyższy jest jego indeks glikemiczny.
Przetwarzanie produktów żywnościowych podwyższa ich IG np.płatki kukurydziane = 85, kukurydza = 70; purée ziemniaczane w proszku = 95, gotowane ziemniaki = 70).
Węglowodany o wysokim indeksie IG, są szybko strawione i wchłonięte do organizmu, po ich spożyciu gwałtownie wzrasta poziom glukozy we krwi.
Reakcją organizmu na potężną dostawę cukru jest duży wyrzut insuliny, która ułatwia wnikanie glukozy do komórek ciała, gdzie jest spalana.
Duża ilość hormonu gwałtownie obniża poziom cukru we krwi, często poniżej wartości wyjściowej (hipoglikemia!).
Spożycie produktów o wysokim IG (wyższym lub równym 60), powoduje gwałtowny i duży wzrost poziomu glukozy we krwi, co pociąga za sobą wzmożone wydzielanie insuliny (hiperinsulinizm).
Spadek poziomu cukru we krwi wynikający z działania insuliny powoduje z kolei znów uczucie głodu, które najczęściej zaspakajany jest kolejnymi produktami o wysokim IG
Obecność insuliny hamuje również proces spalania
tłuszczu, i sprzyja jego magazynowaniu.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym to takie, z których glukoza uwalnia i wchłania się powoli w procesie trawienia .
Po spożyciu produktów o niskim IG, następuje powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz wolniejszy spadek poziomu cukru we krwi, ułatwia to kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę.
Produkty o niskim IG są również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powodują mniejsze wydzielanie insuliny.
IG produktów żywnościowych spożywanych w ich naturalnej postaci jest znacznie niższy niż gotowanych lub przetworzonych w inny sposób.
Pełnoziarniste płatki zbożowe i pieczywo z pełnej mąki zawierają dużo błonnika, witamin i pierwiastków śladowych, ich indeks glikemiczny jest niski.
Długie gotowanie lub przetwarzanie niszczy ściany komórkowe surowców roślinnych, ziarenka skrobi stają się bardziej dostępne dla amylazy, szybciej ulegają trawieniu przez co IG zwiększa się.
Indeks glikemiczny dotyczy tylko żywności, która zawiera znaczną ilość węglowodanów.
Żywność bogata w tłuszcze i białko nie ma zbyt dużego wpływu na poziom cukru we krwi
Chłop potęgą jest i basta.