Szacuny
0
Napisanych postów
23
Wiek
36 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
402
Witam chciałbym poruszyć ważną kwestię,
dzisiaj jak to po treningu, pognałem do PAMSO :) Po filecik.. 1 raz tam kupowałem Pani odliczyła ponad 10 zł (sic...) przychodze do domu i taki jakiś tłusty strasznie mi się wydawał, więc postanowiłem mu się przyjrzeć.. na gładkiej powierzchnii fileta zauważyłem ślad po nakłuciu, więc wpisałem w googlu... "Filet Nastrzyki" oto co mi się otworzyło :/ http://www.metalbud.com/pl/nastrzykiwarki-i-mieszalniki-solanki/11
Czyli nastrzykiwanie mięs "roztworem solanki" jest powszechne?
Wiedzieliście coś o tym wcześniej?
Zauważyliście że tam są elementy kwasooodporne?, czy oni wstrzykują kwas? :/
Zapraszam do dyskusji.. a filet .. zjadłem..
Przez ogród mój szedł szatan smutny śmiertelnie i zmienił go w straszną, okropną pustelnię...
Szacuny
1
Napisanych postów
6
Wiek
34 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
417
Po pierwsze kwasoodporna stal jest powszechnie używana w gastronomii , ponieważ jest odporna na działanie kwasów(np. soku z cytryny, które powodują rdzewienie. A po drugie w Polsce w sklepie już chyba nie da się kupić niemodyfikowanego mięsa, wędlin itp.
Ps. pamiętam, że kiedyś w szkole oglądałem taki film jak szpikowali mięso taką solanką i się szyneczka powiększała kilkaktrotnie . Pozdro
Szacuny
68
Napisanych postów
6262
Wiek
43 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
25443
nastrzykiwac mieso można różnymi roztworami z przypraw i soli, saletry itp <stosowane w gastronomi i prywatnych domach>
w masarniach używa sie azotanu sodu do doprawiania kiełbas i wedlin
Szacuny
0
Napisanych postów
23
Wiek
36 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
402
A czy nastrzykują drób? Czy tylko takie mięsa przeznaczone na szynki właśnie :/? Wolałbym nie jeść ani azotanu sodu ani saletry :/ Jeśli da się tego jakoś uniknąc to bardzo prosze o rady
Przez ogród mój szedł szatan smutny śmiertelnie i zmienił go w straszną, okropną pustelnię...
Szacuny
68
Napisanych postów
6262
Wiek
43 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
25443
surowych mies do sprzedaży sie nie strzyka, zresztą mieso nastrzykniete azotanem sody łatwo rozpoznac, jest czerwone po upieczeniu a nie szare czy różowe
Szacuny
3
Napisanych postów
138
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
6202
Nie, poprostu kura byla na cyklu na omie... a po za tym solanka ani saletry nie sa szkodliwe, kiedys podejrzewano ze KNO3 jest rakotworcza, ale okazalo sie ze nie