nie wiem czy temat juz był czy nie, ale postanowiłem go napisać.
Otóż jadę zaraz do marketu:)i chcę porobic mrożonki, porcje mrożone, taka mieszanka kasza,ryz,makaron(wszystko gotowane)+warzywa fasola, marchew gotowana, fasola zielona, kukurydza,brokuły itp+ łużka otrębów przennych, oraz porobić porcje po około 400gram i pomrozić je żeby na tydzień mieć spokój z gotowaneim:)
i tu moje pytanko:
czy mrożenie mam na mysli do około 2 tygodni nie żadne miesiące, wpływ ajakoś na strawność?i obniżenie przyswajalności składników?
bo zastanawiam sie czy nie dodac tutakj też miesa od razu i zamrozic wszystko juz ugotowane aby pózniej tylko odgrzewać, prosze o odpowiedź osoby, które maja jakieś pojęcie o tym.
Wydaje mi sie ze nie ma to absolutnie wpływu na to co napisałem, leczco najwyzej dochodzi tu do rozpadu struktury komórkowej podobnie jak w przypadku obróbki temicznej, któa nie powinna miec wpływu na strawność a juz tym bardziej na wartosc biologiczną pokarmu.
takie sposoby przygotowania żywności sa moim zdaniem rewelacyjne, oszczędzasz czas i pieniądze:)
moge wrzucic foty jak to przygotuje:)bo z pewnoscią bedzie fajnie sie prezentować:)
w takich porcjach jest kompletny pełnowartościowy posilek, zwłaszcza dla masserów:) dodać mozna do tego podczas odgrzewania zdrowe oleje.