Szacuny
15
Napisanych postów
1731
Wiek
24 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
23497
cz
nie mogę znaleźć rzetelnych informacji na temat tego czy frytki mają w składzie błonnik tak jak ugotowane ziemniaki.
Są 3 opcje
1. mają tyle samo o takim samym pożytecznym działaniu.
2. pod wpływem przetwarzania błonnik jest jakoś modyfikowany (tak jak pod wpływem temp skrobia w ziemniakach rozpada się na cukry proste)
3. błonnik w jakiś sposób zanika lub traci swoje pożyteczne właściwości
Szacuny
15
Napisanych postów
1731
Wiek
24 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
23497
rzeczywiście frytki robione są z mąki ziemniaczanej a więc nie może być tam błonnika, jak większośc naiwnych myślałem ze frytki to pokrojone ziemniaki :)
pytałem bo szukam smacznego źródła błonnika, otręby jakoś słabo mi wchodzą, warzywa maja po ~1.5 procenta
Szacuny
688
Napisanych postów
1627
Wiek
43 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
26721
Frytki to syf, zakładajac zrobione w domu z ziemniaków nie z jakis smieci, które sa sprzedwane jako mrozonki w sklepach i tak nie maja dobrej wartosci odzywczej. Tym bardziej podczas smazenia skrobi wytwarza sie akrylamidu substancja raktówrcza.
Jeśli chodzi o błonnik owszem jest, ale napewno w duzo mniejszej ilosci niż przed ,,usmazeniem,,