1. pierś z kurczaka 500g (b. 108 g, tł. 7 g, ww. 0 g, 495 kcal)
2. makaron penne 300g (b. 46 g, tł. 4 g, ww. 180 g, 1000 kcal)
3. pieczarki 300g (b. 10 g, tł. 2 g, ww. 2 g, 60 kcal)
4. pomidor 100g (b. 1 g, tł. 2 g, ww. 15 g, 15 kcal)
5. oliwa z oliwek 30g (b. 0 g, tł. 30g, ww. 0 g, 265 kcal)
6. 3 ząbki czosnku nie doliczam nawet do całości
RAZEM: 165 g. białka, 45 g. tłuszczu, 197 g węglowodanów 1835 kcal)
Jest to porcja przeznaczone dla 4 osób. Czas przygotowania ok. 40 minut.
Zalety:
- zróżnicowany posiłek
- makaron zawiera dużo witamin i błonnika (dobieramy makaron z pełnego ziarna - ciemny)
- to jest pyszne !!!
- proste do wykonania
PRZYGOTOWANIE:
1. Najpierw smażymy na patelni pierś z kurczaka z przyprawami na małej ilości oliwy z oliwek.
2. W woku obok smażymy pieczarki na małej ilości oliwy z oliwek, co jakiś czas przykrywamy wok przykrywką by pieczarki puściły trochę soku.
3. Siekamy drobno czosnek i wrzucamy go do pieczarek (ale zapach się unosi)
4. Obieramy pomidora ze skóry a następnie go kroimy
5. Po usmażeniu pieczarek i piersi z kurczaka, wrzucamy kurczaka do woka
6. Gotujemy makaron 10 minut z odrobiną soli
7. Wrzucamy pokrojonego pomidora do woka
8. Wrzucamy ugotowany makaron i następnie mieszamy szpatułką (można trochę zostawić w woku, żeby było ciepłe).
9. GOTOWE !! Podajemy na talerz
Ja dodałem do dzisiejszego obiadu dodatkowo pomidora z cebulą.
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO
ZABRZANIN