Spożywanie piwa sprzyja małej aktywności fizycznej i jedzeniu kalorycznych potraw. Zawarty w piwie chmiel zwiększa apetyt i pobudza pracę żołądka. Już w medycynie ludowej napary z chmielu stosowany były na dolegliwości ze strony układu pokarmowego (i problemy ze snem). Piwo ma też właściwości moczopędne, zapobiega kamicy nerkowej i usprawnia wydalanie sodu, którego nadmiar w naszym organizmie jest bardzo niekorzystny, a który jest obecny w każdej niemal potrawie w postaci wszędobylskiej soli.
Chmiel zawiera też znaczne ilości fitoestrogenów. Te niepoznane do końca hormony roślinne działają podobnie jak estrogen w organizmie ludzkim. Naukowcy postulują, że substancje te łagodzą objawy menopauzy, opóźniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko raka piersi u kobiet i raka prostaty u mężczyzn, oraz miażdżycy i osteoporozy. Postulaty te nie są jeszcze do końca potwierdzone ale badania trwają.
Piwo zawiera:
-
Witaminy B1,B2,B5,B6,B12,PP
- kwas foliowy
- potas, fosfor, magnez, wapń
Wartość kaloryczna – 45-50 kcal/100ml (piwo jasne).
Niezalecane w przypadku:
- cukrzycy
- dny moczanowej
- wrzodów żołądka lub dwunastnicy
- marskości wątroby i zapalenia trzustki I na koniec jedna smutniejsza wiadomość. Otóż masowo produkowane i obecne w supermarketach piwo nie jest już tym samym piwem, które kiedyś warzyło się np. w klasztorach (mimo że producenci powołują się na wielowiekową tradycję). Podobno coraz częściej produkuje się je z domieszkami słodu kukurydzianego (zamiast słodu jęczmiennego), sztucznie nasyca się je dwutlenkiem węgla lub wzbogaca alkoholem etylowym. Proces warzenia nie trwa już 2-3 miesiące tylko 10 dni. A co najgorsze – większość „przemysłowych” piw nie zawiera chmielu! Przyjrzyjcie się składom na etykietach. Chmiel nie jest bowiem niezbędnym składnikiem do produkcji piwa (a jedynie przyprawą) jest przy tym dość drogi w produkcji.
Źródło:
http://farmacja.blog.iwoman.pl/kategoria,na;talerzu;czyli;dietetyka,9189.html
Tak w skrócie miesień piwny to coś podobnego do efektu jojo , piwa zwiększa łaknienie i jemy zbyt dużo , a nasz organizm nie nadaza tego przerabiać i odkłada na brzuszku , czemu jest wypukły? bo to miesień nie? hehe