Trenuj do końca, do upadłego, bo życie to walka, by dążyć do czegoś.
Ryż jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, ktore wykorzystywane są jako paliwo albo odkładają sie w postaci glikogenu lub tkanki tłuszczowej. Ryż ma mniej białka aniżeli np. makaron, jednak ma wiele zalet. Jest bardzo ubogi w substancje antyodżywcze. Ponadto jest bardzo dobrze tolerowany przez większośc osób. Produkt ten możemy przygotować na wiele sposób, na słodko i na słono. Ryż cieszy się największa popularnością wśród entuzjastów sportów sylwetkowych.
A jak jest z kasza gryczaną?
Kasza gryczana jest również źródłem węglowodanów złożonych. Ponadto ma ona bardzo wysoką zawartośc magnezu, w 100g zawiera go ok 200mg, co tak naprawdę zaspokoja połowę dziennego zapotrzebowania. Nie zawiera ona również glutenu, który może niektóre osoby uczulać. Niewątpliwą zaletą kaszy jest jej wysoka zawartość białka o całkiem dobrym aminogramie.
Wnioski ?
Warto jeść zarówno ryż jak i kasze gdyż oba te produkty mają wiele zalet.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-01-23 13:02:43
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
SprawdźMożesz jeść 2x ryż, tylko szybciej ci się znudzi, proste. Możesz też spróbować np. jeść makaron, 10 min roboty i masz gotowe. Tylko pamiętaj, żeby to był durum/pełnoziarnisty/razowy a nie jakiś jasny dwujajeczny.
Trenuj do końca, do upadłego, bo życie to walka, by dążyć do czegoś.
RYŻ 6,7G białka i 78g węgli
kasze mozesz zastąpić dla odmiany ryzem brązowym ja tam wcinam tez makarony(durum)
" bez diety nie ma atlety "
Jednak te ilości białka i tak są minimalne na tle węgli, ważne jest też żeby dieta była urozmaicona, dlatego możesz jeść jedno i drugie zamiennie. Te max kilka gram białka (na 1 opakowaniu kaszy/ryżu) nie robi większej różnicy.
A poza tym to zależy jak liczysz białka w diecie (chyba, że masz dietę ,,na oko"), czyli liczysz wszystkie białka, czy tylko zwierzęce.
Tak czy siak, białka nie mają tym przypadku żadnego większego znaczenia.
Jakbyś był na redukcji, to mógłbyś ew. unikać ryżu białego (a jeść brązowy, ze względu na IG), chociaż po treningu nawet ten by nie zaszkodził.
Trenuj do końca, do upadłego, bo życie to walka, by dążyć do czegoś.
Jeżeli nadal mówimy o posiłku około treningowym to posiłek może wyglądać tak:
mięso/ryba/jajka (źródło białka) + owsiane/ryż/kasza/makaron (źródło węgli)
Co do oliwy to nie, w około treningowych nie dajemy zbyt wielu tłuszczy, bo spowalniają one wchłanianie jedzonka, a po treningu chodzi o to, żeby jak jak szybciej dostarczyć węgli i białka.
Tak, makaron ugotować (10min, chociaż zależy jaki) i zjeść z jakimś źródłem białka, normalny posiłek.
Trenuj do końca, do upadłego, bo życie to walka, by dążyć do czegoś.
Możesz przyjąć, że 100gr kaszy to równowartość 100gr makaronu. Wiadomo, będzie się to różnić kilkoma gramami białka i węgli, ale te kilka gram nie robi ci różnicy.
Te produkty które ci wymieniłem (ryż, kasza, makaron, płatki owsiane) możesz stosować zamiennie. I właśnie najlepiej tak rób, czyli raz jedz to, raz tamto, bo dzięki zróżnicowanej diecie nie będziesz miał braków witamin/minerałów.
Trenuj do końca, do upadłego, bo życie to walka, by dążyć do czegoś.