Ryby bez wątpienia są jednym lepszych źródeł
białka w naszej diecie i zdecydowanie jedynym sensownym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, takich jak eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy. Poza tym mają one pyszny smak. Jednak to już jest kwestia gustu. Plusem ich jest również to, że występują w ogromnej ilości gatunków i odmian, w związku z czym można w fajny sposób urozmaicić sobie dietę.
Wśród najpopularniejszych ryb wyróżnić można:
- dorsza,
- mintaja,
- morszczuka,
- łososia,
- śledzia,
- makrelę,
- tuńczyka.
Trewal wędzony jest rzadko spotykaną rybą. Najczęściej właśnie w formie wędzonej. Ryba ta jest jak najbardziej wartościowa i można ją wprowadzać okazyjnie do diety. Właśnie dlatego okazyjnie, ponieważ wędzone produkty mogą w swoim składzie zawierać węglowodory aromatyczne, które mają kancerogenny wpływ na nasz organizm.
Trewal wędzony w 100 g zawiera 132 kcal. Przekłada się to na 22,9 g białka, 4,2 g tłuszczów i 0,4 g węglowodanów.