kalorie: 164
tłuszcze: 3g
w tym nasycone: 0,3g
omega-3: 43mg
omega-6: 1113mg
węglowodany: 27g
białko: 9g
dokładne dane tutaj: http://www.nutritiondata.com/facts/legumes-and-legume-products/4326/2
Pasta z niej jest smaczną podstawą, na której możemy zaszaleć z dodatkami.
W Polsce ciecierzycę zazwyczaj kupujemy w stanie suchym. Wymaga ona wtedy moczenia w wodzie przez 12 godzin (najlepiej zalać dzień wcześniej) a następnie ugotowania na miękko. W lepszej sytuacji są posiadacze szybkowarów, w których po prostu gotujemy pod ciśnieniem przez godzinę.
Miękką ciecierzycę rozcieramy na pastę. Można to zrobić mikserem, ale mocnym. Tanie zabawki można łatwo zapchać i spalić.
Cały sekret tkwi w dodatkach. Ja ostatnio do pasty z pół kilo suchej ciecierzycy dodałem:
- jedną małą cukinię (wmiksowana)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki chili
- trochę wody
- łyżkę aromatycznej oliwy z oliwek
Polecam, szczególnie gdy znudzi Wam się ryż. Myślę, że te 3% tłuszczu nikogo nie zabije ;)
Zmieniony przez - chupamelo w dniu 2009-07-06 23:43:40