Szacuny
11150
Napisanych postów
51589
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Witajcie!
Mam pytanie odnośnie smażenia. Przewertowałem forum, i głownie polecane tłuszcze do smażenia to oliwa i smalec. i tu mam pytanie, czy dobrze jest smażyć na smalcu ze względów zdrowotnych np. pierś, czy lepiej pierś smażyć na oliwie? Jak to też wychodzi z punktu widzenia redukcji ???
Bo poczytałem forum i trochę zacząłem się bać smażyć co innego niż jajka na maśle
Szacuny
11
Napisanych postów
1625
Wiek
32 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
29127
Ja preferuję smalec. Jest bardziej odporny na wysokie temperatury niż oliwa.
Ale jak wszyscy wiemy, najlpeszym rozwiazaniem jest rezygnacja ze smażenia na rzecz pieczenia/gotowania/grilowania.
Szacuny
11150
Napisanych postów
51589
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
A dobrze się wysmaży mięso na tym smalcu ?
I ogólnie smażenie na smalcu jest zdrowsze/ bardziej wartościowe niż na zwykłych olejach?
A na redukcji jak mam ochotę coś usmażyć np. pierś to też na smalcu ?
Szacuny
11150
Napisanych postów
51589
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
dokladnie o to chodzi. oleje roslinne zawieraja duzo kwasow wielonasyconych , ktore moga byc okey ale podawane NA ZIMNO. smazac na nich powstaja wolne rodniki, grozne praktycznie dla kazdej komorki naszego ciala