Justine pytasz
grochówa gdzie wyczytałaś,że węgle budują mięśnie?
w zdaniu
co Ci ma wbudować białko w mieśnie jak masz tak niski poziom węgli napisałem rzeczywiście dość łopatologicznie, więc rozwinę, przy niskim lub żadnym spozyciu węgli a dużym spożyciu białka i zwiększonym zapotrzebowaniu organizmu na energię organizm zamiast surowca energetycznego jakim są węgle, wrzuca na żer białko
pytasz dalej
ile cukru jest w mięsie?
w mieśniach jest Glikogen polisacharyd (wielocukier), którego cząsteczki zbudowane są z połączonych reszt glukozy.
"Zawartość glikogenu w mięśniach waha w granicach 1-1,5 % masy wilgotnej tkanki, co w przypadku ciała przeciętnego człowieka wynosi ok. 200 - 300 g. Zasoby tego składnika w mięśniach, podobnie jak w wątrobie są zmienne. W organizmie osoby trenującej, przy odpowiednim treningu i żywieniu jego zapasy mogą wzrosnąć do
3% masy mięśni i osiągnąć wartość powyżej 500g. Ponieważ glikogen mięśniowy jest tylko i wyłącznie źródłem energii dla komórek mięśniowych, wielkość jego zasobów ma szczególne znaczenie podczas wykonywania długich lub intensywnych wysiłków fizycznych. W czasie trwania treningu, zapasy zgromadzonych węglowodanów w mięśniach ulegają zmniejszeniu, co w konsekwencji prowadzi do spadku efektywności pracy. Przed przystąpieniem do kolejnego treningu należy wiec uzupełnić powstałe braki glikogenu mięśniowego, którego pełna resynteza następuje niekiedy dopiero po upływie 48 godzin."
"Zawartość glikogenu wątrobowego w organizmie jest zmienna i waha się między 60 - 150g. Najniższe wartości tego składnika obserwuje się na czczo lub po okresie przegłodzenia, natomiast po posiłku, w skład którego wchodzą węglowodany, jego zasoby w wątrobie ulegają zwiększeniu. Na syntezę glikogenu wątrobowego zużywane jest około 10% glukozy zawartej w pożywieniu. Przy niedostatecznym spożyciu pokarmu , glikogen wątrobowy stanowi podstawowe źródło zapasów glukozy dla systemu nerwowego oraz krwinek czerwonych, które nie potrafią korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach mózg dorosłego człowieka zużywa ok. 140g glukozy na dobę, a czerwone krwinki ok. 40g/ dobę"
"glukoza z glikogenu watrobowego moze byc pobierana przez mieśnie. Z tego tytułu podczas wysiłku fizycznego dochodzi zarówno do strat glikogenu wątrobowego jak i mięśniowego. Glikogen mieśniowy moze byc natomiast tylko zużywany przez mieśnie"
źródło Dariusz Szukała
Anglia jeśli Twoim celem jest rzeczywiście siła i masa, ciut zwiększyłbm jednak spozycie węgli nawet do 4 gram na kg, z szybkiego wyliczenia wyszło mi ze zjadasz około 380 gram białek pochodzenia zwierzęcego wychodzi wiec 4
gramy na kg, co wg mnie na tym towarze co jedziesz jest za dużo, wystarczy 3 gramy na kg IMO