- 700g mielonej wołowiny
- 300g twarożku chudego (taki bez grudek)
- 150g chudego sera mozarella
- 2 paczki mrożonego szpinaku (900g)
- 1 średnia cebula
- makaron lasagne
- Fix knorr lasagne al forno
- czosnek
- przyprawy
Przygotowanie:
1. Smażymy mięso mielone z cebulą na suchej patelni odlewając wode która powstaje podczas smażenia.
2. Wlewamy wymieszany Fix do mięsa i mieszamy
3. Dodajemy ząbek czosnku, bazylię, chili, pieprz do smaku i smażymy całość przez chwile, po czym ściągamy z kuchenki i odstawiamy na bok
4. Zamrożony szpinak rozgruszamy na kawałki w opakowaniu i wsypujemy do garnka. Jak się rozmrozi to odcedzamy go na gęstym sitku. dodajemy twarożek powoli, żeby się nie zważył
5. Dodajemy 3 duże ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Jeżeli w szpinaku podczas gotowania zebrała się woda to odlewamy ją.
6. W żaroodpornym naczyniu układamy odpowiednio warstwy: makaron -> sos mięsny -> makaron -> szpinak. W zależności od rozmiarów naczynia ilość warstw będzie inna. Ja miałem dosyć duże i płytkie naczynie więc wyszły 2 warstwy. Każdą kolejną warstwę posypujemy serem w niewielkiej ilości i pozostałym serem po wierzchu.
7. pieczemy ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartości odżywcze na całość a wychodzą 4 porządne porcje
Białko: 277g
Węglowodany: 160g
Tłuszcz: 48,7g
Kalorie: 2200 kcal
Zmieniony przez - BadBoyPB w dniu 2009-12-12 15:52:28
Vide Cui Fide