"Wolne rodniki" to małe ale szkodliwe dla komórek molekuły, wytwarzane w organizmie np. jako produkt uboczny przemiany materii. Powstają także pod wpływem działań czynników środowiskowych (takich jak promienie słoneczne czy dym
papierosowy) lub po długotrwałym wysiłku. Jeśli chodzi o aspekt sportowy to obniżają wydolność, są odpowiedzialne za osłabienie cech motorycznych i wydłużają okres regeneracji po treningowej.
Aby nas obronić przed działaniem wolnych rodników, organizm sam potrafi wytwarzać przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze są to związki chroniące organizm przed wolnymi rodnikami, które są uważane za jedno z głównych źródeł "zużycia się" się organizmu.
Liczba samoczynnie wytwarzanych przeciwutleniaczy może nie być wystarczająca, dlatego też warto dostarczyć naszemu organizmowi przeciwutleniacze z zewnątrz, pod postacią owoców i warzyw.
Intensywne kolory - cenne składniki odżywcze.
Większość najkorzystniejszych dla zdrowia składników odżywczych w owocach i warzywach ma kolor:
- jasnoczerwony
- pomarańczowy
- żółty
- zielony.
Kolor - najprostszy wskaźnik.
Warzywa i owoce o ciemnych i intensywnych kolorach zawierają zwykle więcej aktywnych chemicznie przeciwutleniaczy niż warzywa blade.
Kilka najbogatszych źródeł:
- marchew
- truskawki
- pomidory
- arbuz i inne melony
- mango i papaja
- dynia
- batat
- świeża kukurydza
- winogrona, jagody
- kapusta włoska, szpinak
- słodka papryka, wszystkie kolory
- świeża i suszona śliwka
- pomarańcze i pozostałe cytrusy
A oto "magiczne" związki chemiczne, czyli najważniejsze chemicznie aktywne składniki odżywcze:
- antocyjanidyny
- apigenina
- hesperetyna
- luteolina
- proantocyjanidyna
- mirycetyna
- kwerecytyna
- likopen
- beta karoten
Źródło:
Produce for Better Health Foundation, Dole Food Company, Florida Departament of Agriculture and Consumer Services, Oregon State University: "Understanding Free Radicals and Antioxidats".
Zmieniony przez - Pakofak w dniu 2010-01-17 22:06:14
Na sportowo.. Tygodniami..